Skip to main content

Prvi startup vikend za šolnike v Sloveniji požel val navdušenja med udeleženci

| Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

V nedeljo se je uspešno zaključil prvi vikend podjetnosti za učitelje, profesorje in vodstva osnovnih ter srednjih šol, ki ga je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija. Prvega tovrstnega dogodka pri nas, ki je nastal po vzoru podobnih dogodkov iz tujine in s katerim agencija orje ledino na tem področju, se je udeležilo 30 pedagoških delavcev. Ti so pod strokovnim vodstvom izkušenih domačih in tujih podjetniških mentorjev ter z uporabo sodobnih orodij in pripomočkov na lastni koži preizkušali razvoj podjetne ideje.

V nedeljo se je uspešno zaključil prvi vikend podjetnosti za učitelje, profesorje in vodstva osnovnih ter srednjih šol, ki ga je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija.

Tako učitelji in profesorji kot tudi mentorji so izrazili navdušenje nad dogodkom in nad samimi rezultati. Poudarili so, da čeprav sta podjetnost in inovativnost izjemno pomembni, na osnovnih in srednjih šolah primanjkuje ustrezno usposobljenega kadra za poučevanje teh vsebin, ker zanje ni primernih izobraževanj. Strinjali so se, da bodo z lastno izkušnjo pri razvijanju podjetniške ideje, lažje spodbujali mlade pri razvoju ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti.

Prvi vikend podjetnosti je potekal od 25. do 27. septembra 2015 v Centru inovativnega podjetništva (NLB) v Ljubljani, pod strokovnim vodstvom izkušenih domačih in tujih podjetniških mentorjev in z uporabo sodobnih orodij in pripomočkov za razvoj podjetne ideje. Udeležilo se ga je 30 učiteljev in profesorjev osnovnih in srednjih šol, moderirala sta ga mag. Lojze Bertoncelj in mag. Matej Golob, mentorja startup vikendov ter podjetnosti in podjetništva v večjih organizacijah.

Udeležence je uvodoma nagovoril mentor in predavatelj Pirmin Vlaho iz Nemčije, preko videokonference pa jim je mentorica Doris Corda iz Clevelanda predstavila izkušnje pri usposabljanju učiteljev za podjetnost v ZDA. V nadaljevanju so se udeleženci razdelili v osem skupin, v katerih so delali po metodi vitkega inoviranja, razvijali svoje podjetniške ideje, jih preverjali in testirali na trgu, nato pa rešitve predstavili komisiji. Ob tem so se veliko naučili o timskem delu, ustvarjalnosti in inovativnosti ter podjetništvu. Pri tem so jih s svojimi nasveti in izkušnjami usmerjali podjetniški mentorji: Barbara Bregar - Mrzlikar, MBA, direktorica CEED Slovenija, Aleš Špetič, ustanovitelj, solastnik in direktor startup podjetja CBSR – CubeSenzor, Tilen Travnik, partner za razvoj novih poslovnih idej v podjetju D.Labs, Aljoša Domijan, podjetnik, soustanovitelj podjetij Gambit trade (EnaA), Menea, Medium Menea in Primož Cigler, ustanovitelj, lastnik in direktor startup podjetja ProteusNet.

Več