Skip to main content

Uspešen obisk slovenskih avtomobilskih dobaviteljev v Italiji

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Včeraj se je v Slovenijo vrnila delegacija podjetij slovenske avtomobilske dobaviteljske industrije, ki se je pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija in Slovenskega avtomobilskega grozda (GIZ ACS) med 23. in 25. septembrom 2015 mudila na obisku v Italiji. V tem času si je ogledala proizvodnjo in muzej vozil Ferarri v Maranellu, obiskala razvojni center in proizvodnjo podjetja CECOMP SPA, razvojni center FIAT (CRF), znanstveni in tehnološki park Kilometro Rosso ter vodilnega italijanskega dobavitelja 1. reda, podjetje Brembo, imela poslovna srečanja z italijanskimi podjetji ter se na EXPO Milano 2015 v slovenskem paviljonu srečala s slovensko generalno komisarko.

V delegaciji je bilo 28 predstavnikov 13 podjetij in institucij: Center Piran, d. o. o., Elvez, d. o. o., Lotrič, d. o. o., RIC Bela Krajina, SFCA, d. o. o., Siliko, d. o. o., Talum, d. d., Techne, d. o. o., Telkom, d. o. o., Unior, d. d., Vzmeti Lipnik, d. o. o. ter SPIRIT Slovenija in ACS.

delegacija podjetij slovenske avtomobilske dobaviteljske industrije, ki se je pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija in Slovenskega avtomobilskega grozda (GIZ ACS) med 23. in 25. septembrom 2015 mudila na obisku v Italiji.

Delegacija si je prvi dan ogledala proizvodnjo in muzej vozil Ferrari v Maranellu, kjer so ji predstavili filozofijo in vodila ene najmočnejših svetovnih blagovnih znamk. Naslednji dan je v Torinu obiskala razvojni center in proizvodnjo podjetja CECOMP SPA, ki je razvijalec prototipov za avtomobilsko industrijo in električnih avtomobilov ter pomemben dobavitelj za avtomobilsko industrijo. Na leto proizvedejo okoli 1000 električnih vozil, posebno skrb pri tem pa posvečajo uporabi naprednih materialov. Podjetje ima proizvodne obrate tudi na Kitajskem, leta 2013 so investirali sedem milijonov evrov v nov proizvodni obrat v Mirni Peči, kar je ena večjih tujih greenfield investicij v Sloveniji. Za investicijo so prejeli tudi spodbudo s strani SPIRIT Slovenija in nagrado Invest Slovenia FDI Award za najboljšega tujega investitorja v kategoriji novih začetnih investicij v Sloveniji.

Predstavniki delegacije so se v nadaljevanju udeležili tudi predstavitve razvojnega centra FIAT CRF (Centro Ricerche Fiat) v Torinu. Raziskovalne dejavnosti centra, v katerem je okoli 1000 zaposlenih, segajo tako na področje avtomobilskega inženiringa, kot tudi proizvodnje, naprednih materialov, IKT in elektronike. Lažji materiali z večjo vzdržljivostjo in zanesljivostjo ter nove funkcionalnosti, ki so bolj v skladu s trajnostnim razvojem, so nekatera od načel, ki vodijo CRF v prizadevanjih za razvoj vrhunskih materialov in proizvodnih tehnologij za karoserije, podvozje, notranjost in ostalih kompleksnih sistemskih elementov.

Več