Skip to main content

Slovenski izdelki in vina navdušili kupce v prestižni veleblagovnici KaDeWe v Berlinu

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Z jutrišnjim dnem se v Berlinu zaključujejo Slovenski dnevi, ki so se med 7. in 19. septembrom 2015 odvijali v tamkajšnji prestižni veleblagovnici KaDeWe, in poželi veliko zanimanja med nemškimi kupci. To je bila največja predstavitev slovenskih prehrambnih izdelkov in vin na severnem delu Nemčije doslej, ki jo je pripravila Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo na pobudo Veleposlaništva RS v Berlinu in s pomočjo predstavništva STO v Münchnu.

Slovenski izdelki in vina navdušili kupce v prestižni veleblagovnici KaDeWe v Berlinu

KaDeWe (Kaufhaus des Westens) je najbolj znana veleblagovnica višjega cenovnega razreda v Nemčiji, s stoletno tradicijo, saj so jo odprli že leta 1907. Velja za največjo trgovino celinske Evrope. Njihov delikatesni oddelek, kjer so potekali Slovenski dnevi, se je se je razvil v največji evropski gurmanski oddelek in drugi največji na svetu, saj ima kar 550 zaposlenih in ponuja gurmanske specialitete s celega sveta. Veleblagovnico dnevno obišče okoli osem tisoč obiskovalcev, od tega jih dobri dve tretjini obiščeta tudi delikatesni oddelek.

SPIRIT Slovenija je junija objavil povabilo podjetjem za predstavitev v nemški veleblagovnici, na katero je prispelo 35 prijav. Predstavniki KaDeWe so na podlagi tega izbrali 11 slovenskih podjetij, ki so se s svojimi izdelki 14 dni predstavljala na delikatesnem oddelku omenjene veleblagovnice: Hiša medu Božnar, d. o. o.; Celjske mesnine, d. d.; TOPP, d. o. o. – Berryshka; Vinska klet Goriška Brda, z. o. o.; Smodin, d. o. o.; AGROIND Vipava 1894, d. d.; Luci, d. o. o. – Lucifer Chocolates; Perger 1757, d. o. o.; Radgonske gorice, d. d.; Tovarna olja GEA, d. d. in Soline – Pridelava soli, d. o. o. V tem času so lahko nemški kupci degustirali in kupili visoko kakovostne slovenske izdelke, med njimi tudi geografsko in nacionalno zaščitene, kot so:  kranjska klobasa, pršut, ostali mesni izdelki, vino in penine, sol, med, izdelki iz medu, bučno olje, čokolade, sokovi, ...

V tem času so potekali tudi posebni promocijski dnevi slovenskih izdelkov  in turistična predstavitev Slovenije s pomočjo STO predstavništva iz Münchna. V okviru predstavitve je slovensko veleposlaništvo v Berlinu v četrtek, 10. septembra 2015, organiziralo sprejem in srečanje predstavnikov vseh sodelujočih slovenskih podjetij z nemškimi podjetji, uvozniki, distributerji in trgovskimi agenti številnih nemških trgovskih verig.

Več