Skip to main content

Slovenska podjetja pod okriljem SPIRIT Slovenija v Bukarešti spoznavala potencialne poslovne partnerje

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Danes se v Bukarešti zaključuje tridnevni mednarodni poslovni forum FUTURALLIA BUCHAREST 2015, namenjen poslovnemu mreženju podjetij iz različnih sektorjev, ki načrtujejo širitev na nove trge ali iščejo nove poslovne partnerje predvsem v Romuniji. Udeležili so se ga predstavniki 235 podjetij iz različnih sektorjev iz 21 držav, ki so v treh dneh opravili 2889 poslovnih sestankov, pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija pa je tam tudi 8 slovenskih podjetij.

Na uradni otvoritvi tridnevnega mednarodnega poslovnega foruma v centru ROMEXPO v Bukarešti so udeležencem predstavili prednosti tovrstnih poslovnih srečanj, saj se podjetja v izjemno kratkem času na učinkovit način srečajo z veliko podjetji, kar poveča možnosti za dejansko sklenitev poslovnih navezav. Slovenskim podjetjem se je na otvoritvi pridružila tudi veleposlanica RS v Romuniji, Nj. Eksc. Jadranka Šturm Kocjan.

Poslovni sestanki na Futurallia Bucharest 2015
Dogodka se je udeležilo 235 podjetij iz različnih sektorjev iz 21 držav, od tega 30 svetovalcev, 40 distributerjev, 73 proizvajalcev, 34 komercialnih agentov, 11 podjetij iz storitvenega sektorja, 27 podizvajalcev in tudi 20 institucij iz javnega sektorja. Sodelujoča podjetja so imela skupaj več kot 2889 načrtovanih sestankov, od tega slovenska 96, v sklopu dogodka pa so bila tudi številna srečanja namenjena neformalnemu mreženju med udeleženci. Javna agencija SPIRIT Slovenija je imela na dogodku tudi svoj razstavni prostor, na katerem je obiskovalcem predstavljala Slovenijo kot zanimivo destinacijo za poslovno in investicijsko sodelovanje.

Pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija so bili na dogodku tudi predstavniki osmih slovenskih podjetij, in sicer: Biodom17, d. o. o., Lipnik tehnične vzmeti, d. o. o., B. B. B., d. o. o., VMC 21, d. o. o., Eti d. d., Semenarna Ljubljana , d. d., Ionex, d. o. o. in Talum servis in inženiring, d. o. o.

Javna agencija SPIRIT Slovenija je imela na dogodku tudi svoj razstavni prostor, na katerem je obiskovalcem predstavljala Slovenijo kot zanimivo destinacijo za poslovno in investicijsko sodelovanje.

Roman Filipič iz podjetja ETI, d. d.: »Tovrsten dobro organiziran dogodek  pripomore k hitrejšemu in bolj osredotočenemu stiku s potencialnimi partnerji, tako podjetjem ki vstopajo na te trge, pa tudi tistim, ki na njih širijo svoje poslovanje. Ob številnih načrtovanih sestankih, se ponuja še cela vrsta drugih možnosti za sklepanje poslovnih stikov in mreženje.«

Peter Pušenjak iz podjetja Semenarna Ljubljana, d. d.: »Naše podjetje se je letošnje Futurallie v Bukarešti udeležilo prvič, sam dogodek je vreden udeležbe. Tudi sama organizacija in aktivno sodelovanje je preseglo naša pričakovanja.«

Borut Kostanjevec iz podjetja Talum Servis in inženiring, d. o. o.: »Naše podjetje Talum Servis in inženiring se ukvarja s proizvodnjo livarske opreme, z romunskim trgom se srečujemo prvič. Po naših izkušnjah vstopanja na različne trge ugotavljam, da še nikoli nismo dobili toliko kakovostnih informacij o nekem trgu v tako kratkem času in toliko uporabnih kontaktov

Lorena Leonardos iz podjetja IONEX d. o. o.: »Futurallia v Bukarešti je ponudila možnost sodelovanja z najrazličnejšimi poslovneži iz številnih držav, da lahko plasiramo slovenske ionizatorje IONEX tudi v države, s katerimi do sedaj še nismo sodelovali.«

Romunija je locirana na križišču treh velikih trgov: EU, Skupnosti neodvisnih držav (SND) in Bližnjega vzhoda. Država predstavlja največji trg v jugovzhodni Evropi in enega od največjih notranjih trgov Evropske unije, ki ponuja dober dostop do regije Donava-Črno morje, v kateri je 65 milijonov prebivalcev, poleg tega pa država sodi med najhitreje rastoča in največja gospodarska območja izven Azije. Dežela, v kateri je več kot 50 poslovnih con, predstavlja enega najpomembnejših proizvajalcev programske opreme v Vzhodni Evropi in največjega ponudnika storitev IT outsourcinga na svetu.

Bilateralno sodelovanje med Slovenijo in Romunijo je konstantno raslo tudi v času krize. Blagovna menjava med Slovenijo in Romunijo je v letu 2014 znašala 627,3 mio EUR in se je v primerjavi z letom 2013 povečala za  29,5 %. Slovenija je v letu 2014 v Romunijo izvozila za 350 mio EUR blaga, zlasti farmacevtske proizvode, stroje in mehanske naprave, plastične mase in proizvode iz plastičnih mas, električne stroje in opremo ter njihove dele, vozila ter njihovi deli, papir in karton. Po podatkih iz baze Sloexport v Romunijo izvaža 488 slovenskih podjetij, v Sloveniji pa je sodeč po bazi GVIN 34 podjetij z romunskim kapitalom.