Skip to main content

Slovenski gospodarstveniki v Bakuju krepijo poslovne vezi

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Med 2. in 5. marcem 2015 se na uradnem obisku v Azerbajdžanu mudi predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Mitja Bervar, ki ga spremlja delegacija slovenskih gospodarstvenikov. Delegacija poteka v času Slovenskih dnevov v Bakuju, gospodarstveniki bodo pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija obiskali vrsto azerbajdžanskih podjetij, v času obiska pa bo slavnostno odprt tudi slovensko azerbajdžanski poslovni klub, ki bo deloval pod pokroviteljstvom častnega konzulata Slovenije v Azerbajdžanu.

V delegaciji, ki spremlja predsednika državnega sveta je 15 predstavnikov 14 slovenskih podjetij in institucij, in sicer: Elan Inventa d. o. o., Iskratel d. o. o. Olimpijski komite Slovenije, Aerodrom Maribor d. o. o., FMC d. o. o., Gostol TST d. o. o., Gostol Gopan d. o. o., Riko d. o. o., L in L d. o. o., SBA Skupina d. o. o., Odvetniška pisarna Vladimir Bilić d. o. o., Trimo d. d. in Alsana d. o. o. ter SPIRIT Slovenija. Večina članov gospodarske  delegacije že pozna azerbajdžanski trg in bodo v času obiska nadaljevali pogovore s svojimi že vzpostavljenimi partnerskimi navezavami.

Slovenska podjetja bodo danes obiskala nekaj azerbajdžanskih podjetij, zvečer pa je predviden podpis sporazuma med STA in AZERTAC, slovensko in azerbajdžansko nacionalno tiskovno agencijo. Jutri so predvideni individualni sestanki med slovenskimi in azerbajdžanskimi podjetji ter obisk nekaterih institucij. V sredo dopoldne se bodo slovenska in azerbajdžanska podjetja srečala na okrogli mizi na temo gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Azerbajdžanom, ki jo bo organizirala azerbajdžanska agencija za spodbujanje investiciji – AZPROMO. Popoldne pa bo sledilo svečano odprtje slovensko azerbajdžanskega poslovnega kluba, ki bo deloval pod pokroviteljstvom častnega konzulata Slovenije v Azerbajdžanu.

Blagovna menjava med državama je sicer v porastu, a še vedno ostaja relativno skromna, saj je v letu 2014 dosegla vrednost 13 milijonov evrov, medtem ko ta med Italijo in Azerbajdžanom dosega 6 milijard evrov, izjemno visoka pa je tudi s Španijo, Madžarsko, Avstrijo, Nemčijo, Francijo in tudi Hrvaško. V Sloveniji zaenkrat tudi ne beležimo azerbajdžanskih investicij. SPIRIT Slovenija že vrsto let izvaja različne aktivnosti vezane na spodbujanje gospodarskega sodelovanja med obema državama. Od leta 2011 je agencija samostojno oziroma s partnerji organizirala 4 delegacije v in 2 iz Azerbajdžana, organizirala nastop na sejmu Bakutel in BakuBuild ter pripravila okroglo mizo na temo poslovanja v tej deželi ob Kaspijskem morju.