Skip to main content

SPIRIT Slovenija in tatarstanska TIDA podpisali memorandum o sodelovanju

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Na današnji slovensko-tatarstanski poslovni konferenci, ki je potekala ob obisku visoke delegacije iz ruskega Tatarstana, sta Javna agencija SPIRIT Slovenija in Tatarstanska razvojno-investicijska agencija - TIDA podpisali medsebojni memorandum o sodelovanju. S tem se obe strani obvezujeta, da si bosta v okviru svojih pristojnosti prizadevali ustvariti dobre razmere za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in rusko republiko Tatarstan.

Tomaž Klemenc, vršilec dolžnosti direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija, in Taliya Minullina, vodja Tatarstanske razvojno-investicijske agencije – TIDA sta danes podpisala memorandum o sodelovanju med agencijama.

Namen memoranduma je okrepitev sodelovanja na razvojnih projektih med obema institucijama na različnih področjih, predvsem pa na področju logistike, kmetijstva, gradbeništva, industrije ter povečanje investicijskih aktivnosti ter spodbujanje gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in rusko regijo, kjer je veliko priložnosti na različnih področjih.

Ruska federacija je teritorialno največja država na svetu s tržno orientiranim in globalno povezanim gospodarstvom, ki temelji na neizčrpnih virih naravnih bogastev ter predstavlja veliko priložnost za slovenska podjetja. Država je pomembna zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, blagovna menjava med obema državama je lani prvič v zgodovini presegla dve milijardi dolarjev (1,5 milijarde evrov). Ker je vsa svetovna konkurenca skoncentrirana v Moskvi, se številne priložnosti slovenskim podjetjem ponujajo ravno pri sodelovanju z različnimi ruskimi regijami, ki iščejo priložnosti v tujini.

Na današnji slovensko-tatarstanski poslovni konferenci sta udeležence nagovorila Nikolaj Nikiforov, predsedujoči ruskemu delu slovensko-ruske medvladne komisije in ruski minister za zveze in množične komunikacije ter Rustam Minihanov, predsednik Republike Tatarstan. Sočasno je v Ljubljani potekalo plenarno zasedanje medvladne gospodarske komisije Slovenije in Rusije, ki se bo nadaljevalo še jutri.