Skip to main content

Na navtičnem sejmu v Amsterdamu skupaj s SPIRIT Slovenija tudi 11 slovenskih podjetij

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Na 27. sejmu navtične industrije in opreme METS (Marine Equipment Trade Show), ki bo od danes do 20. novembra 2014 potekal v Amsterdamu, pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija na skupnem razstavnem prostoru svoje izdelke in storitve predstavlja 11 slovenskih podjetij. Sejem velja za največji in najpomembnejši sejem za navtično opremo in opremo marin na svetu, letos na njem pričakujejo več kot 22.000 obiskovalcev.

 

Sejem METS – Marine Equipment Trade Show je namenjen predstavitvi izdelkov in opreme s področja navtike. Sejem je predvsem profesionalne narave, na njem nastopijo skoraj vsi proizvajalci navtične opreme, obišče pa ga velika večina trgovcev z navtično opremo. To je edini sejem na svetu, ki je specializiran za navtično opremo in za razliko od ostalih navtičnih sejmov, na njem ni plovil.

Produktne skupine izdelkov na sejmu so: materiali in oprema za gradnjo plovil, električne komponente in navigacijska oprema, svetila, notranja oprema plovil, pogonski agregati ter elementi in naprave in oprema za njihovo vzdrževanje, oprema za hlajenje in prezračevanje, zaščitna oprema, tekstil, izdelki iz platna in drugih materialov ter sorodna oprema, krmilni sistemi in hidravlika, oprema za marine in ostala navtična oprema. V letu 2013 se je na sejmu predstavilo 1320 razstavljavcev iz 46 držav obiskalo pa ga je več kot 22.000 obiskovalcev. Več informacij o sejmu je na voljo na spletni strani: www.metstrade.com

Javna agencija SPIRIT Slovenija je konec lanskega leta objavila javno povabilo podjetjem za udeležbo na skupinskem sejemskem nastopu na omenjenem sejmu. Tako se bo na skupinski stojnici na 156 m2 razstavne površine predstavljalo 11 slovenskih podjetij, in sicer ASTEL d. o. o., CAP d. o. o., Elektro Štumpfl d. o. o., GS d. o. o., HOMEYACHT Milan Milostnik s. p., IRM d. o. o., Sandiline d. o. o., SC Kompoziti d. o. o., Plastoform Šmarjeta d. o. o., XLAB d.  o. o. in YACHTING 2000 Sebastjan Bržan s. p.

METS je največji in najpomembnejši sejem za navtično opremo in opremo marin na svetu, pravi Tone Britovšek iz podjetja IRM, d. o. o. “V Sloveniji je kar nekaj podjetij, ki imajo ponudbo za navtično industrijo in za marine, zato je pomembno, da smo prisotni na tem sejmu. Tudi na ta način pokažemo svetu, da smo pomorski narod.” Sami so s pomočjo predstavitve na teh sejmih močno povečali svojo prepoznavnost in dobili kar nekaj kontaktov, tako partnerjev, kot tudi končnih strank, ki so se nekateri že zaključili tudi finančno, kar nekaj pa se jih bo v naslednjih mesecih kot posledica lanske prisotnosti. Podjetje IRM, d. o. o. bo danes med 17. in 18. uro v prisotnosti slovenskega veleposlanika na Nizozemskem Nj. Eksc. Romana Kirna podpisalo partnersko pogodbo s podjetjem MARCAPELLI, ki je njihov partner za Nizozemsko, Nemčijo in Belgijo.

Prisotnost podjetij, ki se ukvarjajo z navtično opremo je na sejmu METS obvezna, če želi podjetje delovati v evropskem prostoru ali širše, saj je ta sejem nepogrešljiv cilj vseh dobaviteljev navtične opreme, meni Milan Milostnik iz podjetja Homeyacht, ki pozdravlja skupinski nastop slovenskih podjetij na sejmu METS. “V slogi je moč! Skupaj smo bolj opazni in prepoznavni. Vsako podjetje ima svoje partnerje in stranke, zakaj si jih ne bi med razstavljavci predstavili in sklenili nove posle preko zaupanja vredne osebe? Pomemben vidik je tudi znižanje stroškov ter večja pogajalska moč pri organizatorju sejma. V mreženju vidim edino pot do uspeha.” In kje vidi potenciale za slovensko navtično industrijo? “Priložnost za podjetja iz navtične industrije vidim vsekakor v preprostem, a zdaj že vsakdanjem sporočilu »izdelano po meri«. To Slovenci znamo in še kako dobro. Smo prilagodljivi, iznajdljivi pa še tuji jeziki nam ne predstavljajo ovir.” Sami na sejmu pričakujejo pogovor s strokovnim kadrom, ki ima širok pogled na vse komponente na plovilu.

Da je skupinski nastop privlačen zaradi finančnega vidika ter privlačne sejemske pozicije ob tradicionalno dobro obiskanih Italijanih, meni tudi Luka Mulej iz podjetja XLAB.Pričakujemo, da bomo na sejmu spoznali potencialne partnerje za nadaljno prodajo naše rešitve Sentinel na trgih izven Slovenije in Hrvaške.”

Skupinski nastop slovenskih podjetij poudari identiteto slovenskega gospodarstva, odražajo pa se tudi gospodarske smernice, ki jim Slovenija sledi, je prepričana Klara Kristina Štumpfl iz podjetja Elektro Štumpfl d. o. o.Gre za sejem svetovnih razsežnosti, prišli smo do spoznanja, da je pomembna kontinuiteta nastopa, ki nam prinaša nove stranke, utrjevanje obstoječih poznanstev, izboljšanje komunikacije, vse to pa ima za cilj nove posle in povečanje prodaje.” Sami so doslej sejem obiskali petkrat in vsakič pridobili nekaj novih kupcev. Da so prisotni, je zanje zanimivo predvsem zaradi pridobivanja novih strank. “Priložnosti za slovenska navtična podjetja se porajajo predvsem v proizvodnji visoko kvalitetnih izdelkov, ki jih spremljajo ugodna cena, dolgoletne izkušnje ter svetovanje pri izvajanju in projektiranju.”

V letošnjem letu je Javna agencija SPIRIT Slovenija izvedla že 11 skupinskih predstavitev slovenskega gospodarstva na sejmih v tujini, ki se jih je udeležilo 118 slovenskih podjetij oziroma razstavljavcev, zakupljenih je bilo 3.105 m2 razstavnih površin. Poleg sejma METS je v letošnjem letu v načrtu še skupinski nastop na sejmu avtomatike, procesnih krmiljenj in elektronike SPS-IPC-Drives, ki bo v Nürnbergu med 25. in 27. novembrom 2014.