Skip to main content

Podpisan memorandum o sodelovanju med SPIRIT Slovenija in NAIP

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Danes je bil med Javno agencijo SPIRIT Slovenija in Nacionalno agencijo za investicije in privatizacijo Republike Belorusije, NAIP podpisan Memorandum o sodelovanju. S tem je bil narejen korak naprej h konkretizaciji medsebojnega poslovanja slovenskih in beloruskih podjetij v okviru posameznih industrij. še posebej pa na področju inženiringa, energetike, logistike, avtomobilske in kemične industrije ter turizma.

 Podpis memoranduma se je odvil ob robu 4. zasedanja Medvladne slovensko-beloruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki je pregledala dosedanje gospodarsko sodelovanje in opredelila perspektivna področja za nadgradnjo le-tega.

Podpis memoranduma se je odvil ob robu 4. zasedanja Medvladne slovensko-beloruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki je pregledala dosedanje gospodarsko sodelovanje in opredelila perspektivna področja za nadgradnjo le-tega. Strani sta na zasedanju med drugim izpostavili, da sedanje vrednosti blagovne menjave med državama ne dosegajo polno gospodarskih potencialov posamezne strani. Obenem pa je, kljub razmeram na svetovnih trgih v zadnjih letih, razviden trend rasti blagovne menjave in vrednosti neposrednih investicij med državama iz leta v leto. Priložnosti za okrepitev medsebojnega sodelovanja so glede na izkazan interes in potenciale predvsem na področju inženiringa, energetike, logistike in tranzita, avtomobilske industrije, farmacije in kemične industrije, informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij, kovinsko-predelovalne industrije, prehrambne industrije in turizma.

Danes je bil med Javno agencijo SPIRIT Slovenija in  Nacionalno agencijo za investicije in privatizacijo Republike Belorusije, NAIP podpisan Memorandum o sodelovanju.

»Današnje slovensko-belorusko srečanje med predstavniki institucij in podjetij iz obeh držav je dobra priložnost za vzpostavitev formalnega in institucionalnega okvirja za razvoj partnerstva med dvema državnima agencijama SPIRIT Slovenija in NAIP v korist podjetjem obeh držav. Pospeševanje izvoza in tujih investicij je dvosmerni proces, zato sem prepričan, da so izvozna podjetja iz obeh držav lahko tudi bodoči neposredni investitorji ali prejemniki neposrednih investicij v obeh državah,« je ob podpisu memoranduma povedal Tomaž Klemenc, v. d. direktorja Javne agencije SPIRIT Slovenija.

Prenos znanja in sodobnih tehnologij v okviru višjih oblik medsebojnega povezovanja in poslovanja podjetij iz obeh držav lahko pomaga gospodarstvoma obeh držav do želene stopnje gospodarske rasti in preboja v okviru svetovne konkurence. Poudaril je, da so inovativna in tehnološko napredna mikro, mala in srednje velika izvozna in izvozno orientirana slovenska podjetja glavni nosilci dinamike bodoče rasti slovenskega gospodarstva, zato si SPIRIT Slovenija prizadeva za izvedbo učinkovite podpore tej ciljni skupini slovenskih podjetij. »Verjamem, da so prav ta podjetja lahko pravi partnerji za beloruska podjetja tako v Sloveniji kakor v Belorusiji in na tretjih trgih globalnega sveta,« je zaključil.