Skip to main content

Na obisk v Slovenijo prihaja delegacija predstavnikov 15 japonskih podjetij

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Jutri na dvodnevni obisk v Slovenijo prihaja delegacija 15 predstavnikov japonskih podjetij, ki imajo sedež oziroma podružnico v Evropi in jih zanima poslovno sodelovanje s Slovenijo. Obisk skupaj organizirata Javna agencija SPIRIT Slovenija in dunajska podružnica Japonske vladne organizacije za pospeševanje zunanje trgovine – JETRO v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji.

Jutri na dvodnevni obisk v Slovenijo prihaja delegacija 15 predstavnikov japonskih podjetij, ki imajo sedež oziroma podružnico v Evropi in jih zanima poslovno sodelovanje s Slovenijo. Obisk skupaj organizirata Javna agencija SPIRIT Slovenija in dunajska podružnica Japonske vladne organizacije za pospeševanje zunanje trgovine – JETRO v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji.

Osnovni namen obiska japonskih poslovnežev je spoznavanje slovenskega gospodarstva, slovenskega poslovnega in investicijskega okolja ter iskanje možnosti za sodelovanje med slovenskimi in japonskimi podjetji.

V četrtek dopoldne bo v ljubljanskem hotelu City potekala poslovna konferenca, na kateri bo udeležencem predstavljeno slovensko poslovno in investicijsko okolje in slovenski infrastrukturni projekti, na željo japonske strani pa tudi slovenska sektorja avtomobilske industrije in IKT. Popoldne in drugi dan obiska si bo japonska delegacija ogledala podjetja Luka Koper d. d., Akrapovič d. d., Yaskawa d. o. o. in Revoz d. d.

Javna agencija SPIRIT Slovenija je organizirala že več dogodkov za spodbujanje sodelovanja med slovenskimi in japonskimi podjetji. Tako je septembra 2012 v Düsseldorfu potekal seminar o investicijskih priložnostih v Sloveniji, v sodelovanju z JETRO na Dunaju in Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji. Marca 2013 je agencija v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve organizirala gospodarsko delegacijo na Japonsko ob uradnem obisku predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v tej deželi. Ob tej priložnosti je SPIRIT Slovenija podpisala sporazum o sodelovanju s partnersko agencijo JETRO z namenom poglobitve gospodarskega sodelovanja in krepitve partnerskih povezav. Agencija ima vzpostavljeno tudi sodelovanje z Japonsko agencijo za nove energetske in industrijske tehnologije NEDO, na podlagi oktobra 2012 podpisanega sporazuma o krepitev povezovanja in tehnološkega sodelovanja na področju naprednih energetskih in industrijskih tehnologij. Predstavniki NEDO so maja 2013 obiskali Slovenijo, leto dni kasneje je bilo podpisano pismo o nameri za možno izvedbo skupnega demonstracijskega projekta na področju pametnih skupnosti. Pismo bo podlaga za pripravo študije izvedljivosti za izvedbo projekta v Sloveniji, ki bo opredelil možnosti izvajanja skupnega demonstracijskega projekta v Sloveniji na področju pametnih skupnosti in pametnih omrežij. Poleg tega agencija od leta 2012 dalje vsako leto organizira skupinske sejemske nastope slovenskih podjetij na sejmu Automotive Engineering Exposition v Yokohami.

*****

Japonska velja za enega pomembnejših oddaljenih trgov za slovenska podjetja, obenem pa je zanimiva tudi z vidika japonskih investicij v Slovenijo. Blagovna menjava med deželama v zadnjih nekaj letih narašča, lani smo iz Japonske uvozili za 38,3 mio EUR, izvozili pa za 65,8 mio EUR blaga. Slovenija iz Japonske uvozi največ jedrskih reaktorjev, kotlov, strojev in mehanskih naprav, njihovih delov (23 %), električnih strojev in opreme ter njihovih delov, aparatov za snemanje ali reprodukcijo slik in zvoka ter delov in pribora za te izdelke (16 %) in vozil, razen železniških ali tramvajskih tirnih vozil, ter njihovih delov in pribora (15 %). Izvozimo pa največ farmacevtskih proizvodov (19 %), vozil, razen železniških ali tramvajskih tirnih vozil, ter njihovih delov in pribora (15 %) in jedrskih reaktorjev, kotlov, strojev in mehanskih naprav, njihovih delov (15 %).Po trenutnih podatkih baze Sloexport na Japonsko izvaža 131 slovenskih podjetij. Konec leta 2013 je bilo v Sloveniji 39,8 mio EUR neposrednih tujih investicij z Japonske, Neposredne naložbe Slovenije na Japonskem pa so konec lanskega leta znašale 2,4 mio EUR. V Sloveniji je sodeč po bazi GVIN 12 podjetij z japonskim kapitalom, med njimi tudi Toyota Adria, Summit motors, Makita, Panasonic, Daihen Varstroj, Yaskawa, Astellas Pharma in Sumida.

*****