Skip to main content

Veliko priložnosti za poglobitev poslovnega sodelovanja med slovenskimi in jaroslaveljskimi podjetji

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Jaroslaveljska regija je zelo zainteresirana za sodelovanje s slovenskim gospodarstvom, je na današnjem slovensko-jaroslaveljskem poslovno investicijskem forumu, ki je potekal v ruskem mestu Jaroslavelj poudaril guverner te regije Sergej Nikolajevič Jastrebov. Dogodek je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Vlado jaroslaveljske regije, udeležili pa so se ga predstavniki 23 slovenskih in 100 ruskih podjetij, ki se te dni pod okriljem agencije mudijo v Jaroslavlju.

Slovensko jaroslaveljski poslovno investicijski forum

»Vlada jaroslaveljske regije si je v svoji strategiji socialnega in gospodarskega razvoja  za enega izmed svojih strateških ciljev zastavila, da bo regija do leta 2025 uvrščena med 20 gospodarsko najbolj razvitih ruskih regij ter med 10 z najboljšo kakovostjo življenja,« je uvodoma pojasnil guverner jaroslaveljske regije Sergej Nikolajevič Jastrebov. Dodal je, da je njihova regija z dobro investicijsko klimo in pogoji za poslovanje zelo privlačna za tuje investitorje, kar dokazujejo tudi številni že realizirani investicijski projekti s strani evropskih in azijskih podjetij. Med zadnjimi večjimi investicijami sta investiciji dveh farmacevtskih družb, in sicer izraelskega farmacevtskega generika Teva in japonske Takede. Izrazil je prepričanje, da bodo na račun današnjega dogodka poslovne povezave med slovenskimi in jaroslaveljskimi podjetji hitreje in lažje stekle, večji preboj na tem področju pa pričakujejo že v naslednjem letu. “Podjetja iz naše regije zanima tudi investiranje v Slovenijo, predvsem jih zanimajo naložbe v farmacevtski sektor ozi prenos znanja, gradbene projekte, avtomobilsko industrijo in turizem. Slovenija bi bila lahko dobra odskočna deska za nastop podjetij iz jaroslaveljske regije v drugih državah EU,” je zaključil.

Tanja Drobnič in Sergej Nikolajevič Jastrebov

Ruska federacija tudi v letošnjem letu ostaja eden izmed prioritetnih trgov za slovenska podjetja, je dejala Tanja Drobnič iz Javne agencije SPIRIT Slovenija, vodja gospodarske delegacije v Jaroslavelj. »Naša agencija si skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo prizadeva, da podjetja ne bi iskala poslovnih priložnosti zgolj v Moskvi, v kateri je skoncentrirana vsa svetovna konkurenca, zato izvajamo vrsto aktivnosti, ki podjetja usmerjajo tudi v druga ruska mesta in regije, kjer je veliko neizkoriščenih priložnosti, saj verjamemo, da je rusko tržišče zelo obsežno in raznovrstno, zato lahko prav vsako podjetje na njem najde svojo tržno nišo.« Jaroslavelj in Slovenija sta si v marsičem zelo podobna, Slovenija za jaroslaveljska podjetja lahko predstavlja idealno vstopno točko na trg Evropske unije, Jaroslavelj pa za preboj v Rusko federacijo. »Vlada jaroslaveljske regije je usmerjena v financiranje razvojnih projektov, zato so inovativna in tehnološko napredna slovenska podjetja lahko pravi partnerji za prihodnje razvojne projekte tako v Jaroslavlju kot v Evropski uniji in širše,« je dodala.

Več