Skip to main content

Uspešna predstavitev slovenskih investicijskih projektov na sejmu EIRE 2014

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Včeraj se je v Milanu končala osrednja nepremičninska prireditev v Italiji – sejem EIRE 2014, na katerem je javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj s petimi slovenskimi podjetji uspešno predstavljala Slovenijo kot lokacijo za tuje neposredne investicije in turistično destinacijo ter zanimive investicijske projekte.

Sredi maja je SPIRIT Slovenija objavil Javno povabilo za nabor in izbor tržno zanimivih investicijskih projektov za skupno sejemsko predstavitev v Milanu. Na skupnem razstavnem prostoru se je tako poleg SPIRIT Slovenija predstavilo še 5 konkretnih investicijskih projektov slovenskih podjetij, ki so bili izbrani na podlagi tega povabila, in sicer: Hoteli Metropol Resort na Obali, Grand Slam hotel Rogaška, Tomos Sever, Stanovanjsko - poslovni projekt Kozolci – Kranj in Slovenski park turizma.

»Med potencialnimi investitorji je opaziti trend v smeri iskanja konkretnih investicijskih projektov, za kar se kot odlična priložnost ponujajo privatizacijska podjetja, projekti slabe banke ter investicijski projekti posameznih nosilcev, ki že lahko pokažejo določene poslovne rezultate oziroma lahko nudijo vpogled v izkaz poslovanja,« je dejal mag. Matej Skočir, vodja sektorja za internacionalizacijo in tuje neposredne investicije na SPIRIT Slovenija. In dodal, da italijanski trg ostaja močno zanimiv za spodbujanje investiranja v Slovenijo, saj se letno v Sloveniji ustanovi približno 250 podjetij z italijanskim kapitalom, po stanju tujih neposrednih investicij v Sloveniji pa Italija zaseda 4. mesto (7,5 %).

V času sejma se je odvijal pester spremljevalni program v obliki različnih seminarjev, konferenc in ostalih dogodkov, ki so bili osredotočeni na trenutno dogajanje na nepremičninskem trgu ter na nove izzive in priložnosti, ki se obetajo v prihodnje. Pod okriljem agencije pa je v sredo potekala tudi dobro obiskana predstavitev slovenskega in investicijskega okolja ter so-razstavljenih investicijskih projektov pred izbrano publiko potencialnih investitorjev. Usmeritev letošnjega dogodka so bili predvsem investicijski projekti v turizem, dogodku pa je sledilo mreženje na slovenskem razstavnem prostoru.

Slovenski predstavniki so na sejmu zainteresirani javnosti aktivno predstavljali svoje investicijske projekte. »Sejem EIRE je sicer manjši, vendar zelo živahen sejem tudi z vidika obsejemskih dejavnosti,« opaža Andrej Lavrič, nosilec projekta Tomos Sever. »Uspelo nam je navezati nekaj novih kontaktov in opravili smo nekaj pogovorov s potencialnimi investitorji. Glede na videno italijanski nepremičninski trg okreva in potencialni investitorji so začeli z aktivnostmi tudi izven meja svoje države. Za njih je še posebej zanimiva zahodna Slovenija predvsem z vidika sporazumevanja in davčne zakonodaje. Priložnosti, ki jih iščejo, so predvsem v turizmu, proizvodno-skladiščnih dejavnostih in trgovini

Matej Valant, nosilec projekta Kozolci Kranj: »Na sejmu v Milanu smo se pod okriljem SPIRIT Slovenija predstavili prvič in smo zelo zadovoljni z organizacijo. Za naš projekt stanovanjskega naselja Kozolci v Kranju sejem ni bil zelo uspešen, saj je bilo na sejmu veliko ponudnikov in manj investitorjev za naš projekt. Projekt bomo v bodoče predstavili še na Expo Real v Münchnu, saj menimo,da je tam več investitorjev iz različnih držav, ne samo iz države gostiteljice sejma

Javna agencija SPIRIT Slovenija je bila na sejmu EIRE letos aktivno prisotna že šestič, s predstavitvijo tržno zanimivih investicijskih projektov pa sledi strategiji izvajanja uspešne promocije Slovenije kot lokacije za tuje neposredne investicije. Agencija bo v kratkem objavila tudi javno povabilo slovenskim podjetjem za skupno predstavitev na 18. nepremičninskem sejmu EXPO REAL, ki bo v Münchnu potekal med 6. in 8. oktobrom 2014.