Skip to main content

SPIRIT Slovenija s 16 slovenskimi podjetji na 13. Mednarodnem sejmu izdelkov široke potrošnje na Kitajskem

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija v kitajsko mesto Ningbo v provinci odhaja 16 slovenskih podjetij. Agencija skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Pekingu in Ministrstvom za trgovino LR Kitajske (MOFCOM) med 8. in 11. junijem 2014 organizira udeležbo slovenskih podjetij na 13. mednarodnem sejmu izdelkov široke potrošnje, v kitajskem mestu Ningbo v provinci Zhejiang, ki je eden največjih tovrstnih sejmov na Kitajskem.

V okviru sejma bodo organizirali posebno razstavo izdelkov iz 16 držav Srednje in Vzhodne Evrope, vzporedno pa bo potekalo še srečanje ministrov za trgovino in serija okroglih miz oziroma simpozijev v organizaciji mestne administracije.

Sejma in spremljajočih dogodkov v Ningbo International Conference and Exhibition centru, ki bo na 120.000 m2 razstavnih površin, se bodo poleg kitajskih udeležila podjetja iz 16-ih držav Srednje in Vzhodne Evrope (Albanija, Bolgarija, BIH, Estonija, Češka, Hrvaška, Madžarska,  Poljska, Črna gora, Makedonija, Litva, Latvija, Romunija, Srbija, Slovaška in Slovenija), pričakujejo pa več kot 50.000 obiskovalcev. Gre za največji sejem izdelkov široke potrošnje na Kitajskem, poudarek glavnega dela razstave in področja, s katerih bo največ razstavljavcev so elektronika in aparati za dom, tekstilni izdelki za dom in osebno uporabo, športni izdelki in izdelki za rekreacijo in počitnice, izdelki za vsakdanjo uporabo (sanitarni in kopalniški proizvodi, kozmetika, posoda) in darila, prehrambni izdelki ter drugo. V okviru sejma bo organizirana tudi posebna razstava izdelkov iz 16 držav Srednje in Jugovzhodne Evrope.

V slovenskem paviljonu, ki bo obsegal 116 m2 razstavne površine, se bo na 11 stojnicah predstavilo 16 slovenskih podjetij; in sicer: Alps Wine, d. o. o, Vinska klet Goriška Brda, "Vipava 1894 d. d.", Ptujska Klet d. o. o., Žito d. d., Edi Simčič Winery, Srsen & Srsen, d. o. o., Kobal Trnovec 1931, Fructal, Lucifer, Rogas ka Industrial (Shanghai) Co., Ltd., Andaz Beijing Import and Export Corporation Ltd., Beijing Snowelan Sport Development Co., Ltd., Easybest (Beijing) Co., Ltd., WM (Wein Management) in Ajda E.T.C. Na skupni stojnici pa se bodo predstavili tudi Javna agencija SPIRIT Slovenija, Veleposlaništvo RS v Pekingu in Generalni konzulat RS v Šanghaju.

Skupna predstavitev držav Srednje in Jugovzhodne Evrope na China International Consumer Goods Fair v Ningbo bo potekala sočasno s srečanji trgovinskih in gospodarskih ministrov Kitajske in 16 držav Srednje in Jugovzhodne Evrope, ki bo od 7. do 9. junija 2014 v mestu Ningbo. Srečanja, ki je prvo te vrste v okviru poglobljenega sodelovanja med Kitajsko in državami Srednje in Jugovzhodne Evrope, se bo udeležil tudi slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja. V tem času bodo organizirani številni promocijski dogodki, posvečeni krepitvi odnosov med Kitajsko in državami Srednje in vzhodne Evrope: investicijski simpozij, simpozij o trgovinski in kulturni izmenjavi, forum županov mesta Ningbo in mest 16 držav Srednje in Vzhodne Evrope ter številni drugi.

Pristaniško mesto Ningbo z osmimi milijoni prebivalcev se nahaja v osrednjem delu kitajske obale, ob boku gospodarsko precej razvitega delte Dolge reke (Jangtze) in meji na Šanghaj in Hangzhou. Mesto, ki na letni ravni beleži zavidljivih 9 odstotkov gospodarske rasti, kjer so imeli lani 496 milijonov ton tovora oziroma letno pretovorijo 16,7 milijona TEU, velja za tretje največje kitajsko in četrto največje svetovno pristanišče, v njem pa ima svoja predstavništva tudi več kot 20 najpomembnejših ladjarskih družb na svetu.