Skip to main content

Na Startup vikendu uspešnih 52 podjetniških idej študentov

| Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Minuli vikend je v petih mestih po Sloveniji potekal Startup vikend Slovenija, na katerem je sodelovalo več kot 330 študentov in 40 mentorjev, ki so predstavilikar 90 idej, 52 idej pa je prepričalo udeležence, da imajo potencial za realizacijo. Izvedbo projekta sta omogočila Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Sodelujoče študente so z motivacijskimi nagovori spodbudili uspešni in izkušeni podjetniki v posamezni regiji, ki so razkrili svojo podjetniško zgodbo ter podali koristne nasvete o tem, kako zgraditi uspešno podjetje. V nadaljevanju so imeli študentje priložnost predstaviti svoje podjetniške ideje ter prepričati udeležence, da je njihova ideja vredna nadaljnjega razvijanja. Študentje po Sloveniji so predstavili kar 90 idej, 52 idej pa je prepričalo udeležence, da imajo potencial za realizacijo.

Oblikovale so se interdisciplinarne skupine študentov različnih fakultet, kjer je vsak član s svojim znanjem in idejami pripomogel k boljši realizaciji ideje. Študentje so dobili vsa potrebna znanja in napotke za uspešen razvoj poslovnega modela podjetja. Zadnji dan tekmovanja so predstavili rezultate, ki so zajemali prototip, Business Model Canvas, osnutek prodajne spletne strani, anketo med potencialnimi kupci in Power Point predstavitev.

Študentom so bili skozi celoten vikend na voljo uspešni podjetniki in mentorji z različnih področij, ki so s svojimi znanji podjetniškim ekipam pomagali do čim boljšega poslovnega modela oziroma prototipa podjetja. Zadnji dan je komisija sestavljena iz podjetnikov, mentorjev, investitorjev in predstavnikov podpornega okolja med vsemi idejami razglasila zmagovalca.

Član komisije v Ljubljani Boris Kunilo iz Javne agencije SPIRIT Slovenija je uvodoma pojasnil: ”Javna agencija SPIRIT Slovenija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo izvaja aktivnosti, s katerimi želimo spodbujati ustvarjalnost, kreativnost in podjetnost pri mladih. S tem mladim zagotavljamo razvoj veščin, spretnosti in pridobivanje znanj, ki jim bodo omogočila uspešno poslovno pot v okviru njihovih poslovnih zamisli ali v okviru drugih poslovnih sistemov. Tovrstni projekti prispevajo h kreiranju lastne prihodnosti in to želimo spodbujati tudi v prihodnje. ”

Več