Skip to main content

Slovenska podjetja preverjala priložnosti za posle v Zahodni Afriki

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Danes se v afriški državi Burkina Faso zaključuje tridnevni mednarodni poslovni forum AFRICALLIA 2014, namenjen poslovnemu mreženju podjetij iz različnih sektorjev, ki načrtujejo širitev na nove trge ali iščejo nove poslovne partnerje predvsem v Zahodni Afriki. Udeležilo se ga je 710 predstavnikov 436 podjetij iz 26 držav, približno polovica udeležencev je iz Burkine Faso, pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija pa je tam tudi pet slovenskih podjetij.

Prvi dan poslovnega foruma se je pričel s seminarjem o poslovnih priložnostih Burkine Faso, v okviru katerega je bil predstavljen tudi projekt širitve mednarodnega letališča v Ouagadougou (60 % investicije naj bi pokrili tuji partnerji). Uvodoma so zbrane nagovorili tudi Luc Adolphe Tiao, predsednik vlade Burkina Faso, Alizèta Ouedraogo, predsednica gospodarske in industrijske zbornice Burkina Faso, Christophe Dabire, predstavnik komisije UEMOA, Ginette Nzau-Muteta, predstavnica African Development Bank Group, Bettina Acquier, predstavnica organizacije Futurallia in Gaspard Ouedraogo, predsednik organizacijskega odbora foruma Africallia. Zadnja dva dneva pa sta minila v znamenju individualnih pogovorov med podjetji.

Dogodka se je udeležilo 710 predstavnikov 436 podjetij iz 26 držav, vsa sodelujoča podjetja so imela skupaj več kot 6000 načrtovanih sestankov in še vrsto neformalnih. Predstavniki slovenskih podjetij so imeli dogovorjenih 52 sestankov s podjetji iz 9 afriških držav, največ s podjetji iz Burkine Faso, opravili pa so tudi vrsto neformalnih srečanj s podjetji iz različnih afriških dežel. SPIRIT Slovenija in slovenska podjetja so imela dogovorjene sestanke tudi na Ministrstvu za transport, Ministrstvu za obrambo, Ministrstvu za javno upravo ter na Inštitutu za geografijo Burkine Faso.

Več