Skip to main content

Slovenska podjetja zadovoljna z odzivom Fiatovih predstavnikov

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Javna agencija SPIRIT Slovenija in Slovenski avtomobilski grozd (ACS) sta organizirala dvodnevno gospodarsko delegacijo. Prvi dan sta pripravila poseben študijski obisk v okviru projekta S_LIFE, drugi dan pa Tehnološki dan slovenskih dobaviteljev v Fiatovem razvojnem centru Mirafiori Motor Village v italijanskem Torinu. Udeležilo se ga je 20 slovenskih dobaviteljev avtomobilski industriji, ki so v dveh dneh spoznali dobre prakse in spletali nove poslovne stike.

Namen dogodka je bila poglobitev sodelovanja in izvoz slovenskih podjetij italijanskemu Fiatu, kot so ga imela pred desetletjem in več. »Po povezovanju Fiata skupaj s skupino GM in združevanju nabavnih poti je postalo sodelovanje slovenskih dobaviteljev s skupino Fiat minimalno. V zadnjih letih se je sicer nekoliko povečalo predvsem preko Fiatovega projekta v Kragujevcu v Srbiji. Ker pa se povečuje nabor novih projektov in poslov tudi v drugih Fiatovih predstavništvih po svetu, so pričakovanja od tega predstavitvenega dogodka zelo velika. To pa je šele prva od aktivnosti, ki jih bomo izvedli za dosego zastavljenega cilja. Podjetja se zavedajo, da je treba dati poudarek novim projektom z inovativnimi izdelki, zato je posebnega pomena tudi udeležba Fiatovega raziskovalnega centra. Pričakujemo, da bo dodaten pospešek projektu dalo tudi sodelovanje pri projektu S_LIFE,« je dejal direktor ACS Dušan Bušen.

Italija predstavlja za Slovenijo tretjo največjo poslovno partnerico, drugo največjo glede na vrednost izvoza in prvo po obisku in nočitvah italijanskih gostov. Kot je povedal direktor SPIRIT Slovenija Boštjan Skalar, z obiskom v Fiatu nadaljujejo serijo obiskov, ki so jih lani organizirali že v BMW-ju in Škodi, v prihodnje pa naj bi imeli podobno predstavitev tudi v Volkswagnu in Mercedez-Benzu. »Slovenski dobavitelji avtomobilski industriji so poznani po kakovosti, inovativnosti, visoki dodani vrednosti in konkurenčnih izdelkih ter so kot taki zanesljivi poslovni partnerji. Na področju avtomobilske industrije deluje 223 slovenskih podjetij in zaposluje približno 15.800 ljudi, ki letno ustvarijo 3,3 milijarde evrov prihodkov in so leta 2012 izvozili za 2,9 milijarde evrov. Avtomobilska industrija predstavlja 10 odstotkov BDP-ja in skoraj 15 odstotkov izvoza, ki je ključno gonilo razvoja gospodarstva. In čeprav na prvi pogled ni videti, je v svetovnih znamkah avtomobilov vgrajenih precej v Sloveniji izdelanih komponent in rezervnih delov, ki so jih dobavitelji predstavili tudi na tokratni predstavitvi,« je še povedal Skalar in dodal, da se vedno več italijanskih podjetij odloča, da svojo proizvodnjo seli v Slovenijo, predvsem zaradi boljše davčne zakonodaje, strateške lokacije ter dobre in izobražene delovne sile.

Več