Skip to main content

Turki Slovenijo zaznali kot dobro priložnost za investiranje

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Včeraj se je v Istanbulu ob uradnem obisku predsednika republike Boruta Pahorja v tej državi zaključila slovensko-turška investicijska konferenca, na kateri so več kot 120 predstavnikom turških podjetij in institucij predstavljali slovenske investicijske in poslovne priložnosti ter potek aktualne privatizacije v Sloveniji. Med udeleženci je bilo zaznati velik interes za sodelovanje s Slovenijo, ker naša država zanje predstavlja strateško lokacijo, saj jo vidijo kot most med Evropsko unijo in zahodnim Balkanom.

Dogodka se je udeležilo okoli 120 predstavnikov turških podjetij, med katerimi je bilo zaznati precej zanimanja za slovenske investicijske in poslovne priložnosti, prisotni pa so bili tudi nekateri predstavniki slovenskih podjetij. Udeleženci so se strinjali, da je med državama velik potencial na področju tujih neposrednih investicij kot tudi pri povečanju obsega blagovne menjave. Veliko zanimanje je bilo za infrastrukturne projekte, ker je Turčija močna na področju gradbeništva in inženiringa.

Predsednik republike Borut Pahor je izrazil prepričanje, da današnja investicijska konferenca predstavlja dodaten zagon, da se gospodarsko sodelovanje, tako bilateralno kot v obliki skupnih nastopov na tretjih trgih, dvigne na še višjo raven. "Vesel sem, da turška poslovna skupnost vidi v Sloveniji destinacijo za investiranje in verjamem, da bo Slovenija tudi z odpravo nekaterih administrativnih ovir vzpostavila ekonomijo, ki bo bolj kompetitivna in privlačna za tuje strateške partnerje," je še dodal.

 

Boštjan Skalar, v. d. direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija je udeležencem predstavil slovensko poslovno in investicijsko okolje, v nadaljevanju pa podrobneje tudi investicijske in poslovne priložnosti. Izpostavil je položaj Slovenije kot strateške točke v osrčju Evrope in vozlišča za SVE in JVE ter dostop do znanja in kakovostne delovne sile. "Na konferenci smo podali pozitivno sporočilo, da je Slovenija pripravljena na investicije, da je pripravljena na svež kapital in da se je odprla," je poudaril. V nadaljevanju je član uprave Slovenske odškodninske družbe, Matej Runjak, predstavil potek aktualne privatizacije v Sloveniji in na kratko še podjetja, katerih deleže namerava država prodati. Po vzoru dosedanjih investicijskih konferenc v Pariz, Milanu, Düsseldorfu in Moskvi so med drugim pomembne turške investitorje nagovorili tudi zunanji minister Karl Erjavec ter predsednik Turško poslovnega sveta Başar Arıoğlu in predsednik DEIK, M. Rifat Hisarcıklıoğlu. Predstavnika dveh turških podjetij BAB Foreign Trade in Farba Group, ki sta že prisotni na slovenskem trgu, pa sta predstavila svoje izkušnje z investiranjem v naši državi.

Turčija je bila v lanskem letu uvrščena med šest prioritetnih ciljnih trgov v okviru aktualnega akcijskega načrta za spodbujanje mednarodnega sodelovanja  slovenskih podjetij. Blagovna menjava med Slovenijo in Turčijo je v letu 2013  znašala dobrih 430 milijonov evrov, Slovenija v Turčijo izvozi največ aluminija, barvil, avtomobilskih delov in papirja, uvozi pa največ osebnih avtomobilov, farmacevtskih izdelkov, olja, nafte, zdravil in jeklenih žic. Kumulativna vrednost turških investicij v Sloveniji je po podatkih Banke Slovenije konec leta 2012 znašala 5,8 mio EUR, kumulativna vrednost neposrednih naložb slovenskih podjetij v Turčiji pa 6,9 mio EUR. Po podatkih iz baze GVIN je v naši državi okoli 38 podjetij s turškim kapitalom, med njimi tudi Turkish Airlines, NFD Holding, Lesna TIP in Odelo.

Priložnosti ponuja tudi turizem, saj je v letu 2012 Slovenijo obiskalo 13.763  turistov iz Turčije, ki so ustvarili 27.535 nočitev. V zadnjih letih je število turških turistov v Sloveniji v porastu, v obdobju od januarja do novembra lani je Slovenijo obiskalo za 10 % več turških turistov kot v enakem obdobju predlani, ustvarili pa so za 16 % več prenočitev.

Javna agencija SPIRIT Slovenija je že v lanskem letu izvajala vrsto aktivnosti za pomoč slovenskim podjetjem pri vstopu na turški trg in iskanju primernih partnerjev. Na mednarodnem sejmu obrambne industrije IDEF, ki je potekal od 7. do 10. maja 2013 v Istanbulu je organizirala uspešno skupinsko predstavitev slovenskega gospodarstva, ki se jo je udeležilo 6 slovenskih podjetij, med 5. in 7. junijem 2013 delegacijo 15 slovenskih podjetij v Istanbul, ki se je udeležila Mednarodnega poslovnega foruma FUTURALLIA ISTANBUL 2013. Poleg tega so MOS 2013 v Celju skupaj s partnerji organizirali Slovensko – turško poslovno konferenco in individualne poslovne razgovore med podjetji, na katerem je bilo 48 slovenskih in 35 turških podjetij. V Istanbulu pa 14. novembra 2013 še workshop (turistično delavnico) slovenskega turizma, na katerem je turškim organizatorjem potovanj in turističnim agentom svojo ponudbo predstavilo 13 slovenskih turističnih podjetij.

*********

Več informacij: Lidija Vinkovič, odnosi z javnostmi, T: 01 589 18 75, M: 041 867 975, E: lidija.vinkovic@spiritslovenia.si