Skip to main content

Jutri bodo v Istanbulu predstavljene slovenske investicijske in poslovne priložnosti

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V Istanbulu bo jutri potekala investicijska konferenca z namenom promocije slovenskega gospodarstva ter predstavitve aktualnih investicijskih in poslovnih priložnosti potencialnim turškim vlagateljem. Dogodek bo organiziran v okviru uradnega obiska predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se na povabilo predsednika Republike Turčije Abdullaha Güla 15. in 16. januarja 2014 mudi v Turčiji.

 

Turčija predstavlja pomembno gospodarsko partnerico Slovenije, saj tako izvoz kot uvoz zadnjih nekaj let naraščata, priložnosti za poslovno sodelovanje slovenskih in turških podjetij pa se pojavljajo v vseh gospodarskih sektorjih.

V okviru obiska bo 16. januarja 2014 v prostorih hotela Ceylan Intercontinental s pričetkom ob 11. uri potekala investicijska konferenca, na kateri bodo poleg predsednika RS Boruta Pahorja in ministra za zunanje zadeve RS Karla Erjavca ter predsednika Turško poslovnega sveta Başar Arıoğluja in predsednika DEIK, M. Rifat Hisarcıklıoğluja, sodelovali tudi Boštjan Skalar, v. d. direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija, Mitja Mavko, državni sekretar na Ministrstvu za finance in Matej Runjak, član uprave Slovenske odškodninske družbe. Zainteresiranim turškim investitorjem bo ob tej priložnosti predstavljen aktualni potek privatizacije v Sloveniji ter nekatere konkretne investicijske in poslovne priložnosti, dva turška vlagatelja pa bosta predstavila svoje izkušnje z investiranjem v Sloveniji.

Blagovna menjava med Slovenijo in Turčijo znaša dobrih 430 milijonov evrov, Slovenija v Turčijo izvozi največ aluminija, barvil, avtomobilskih delov in papirja, uvozi pa največ osebnih avtomobilov, olja, nafte, zdravil in jeklenih žic. Turško gospodarstvo je v prehodnem obdobju, ko je še relativno precej odvisno od kmetijstva in težke industrije, po drugi strani pa je storitveni sektor v izjemnem porastu. Lani je bila Turčija poleg Kitajske, Indije, Rusije, Azerbajdžana in Kazahstana definirana kot eden ključnih trgov za slovenska podjetja.