Skip to main content

Uspešno zaključena slovensko-italijanska investicijska konferenca v Milanu

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Danes se je v Milanu ob uradnem obisku mag. Alenke Bratušek v tej državi zaključila slovensko-italijanska investicijska konferenca, na kateri so predstavnikom 150 italijanskih podjetij in ostale zainteresirane javnosti predstavljali slovenske investicijske priložnosti. Ob robu konference sta državi podpisali tudi pristopno pogodbo za sodelovanje naše države na svetovni razstavi EXPO MILANO 2015, kar bo koordinirala javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z ministrstvi.

 

Današnje slovensko-italijanske investicijske konference se je udeležilo okoli 150 predstavnikov italijanskih podjetij in ostale zainteresirane javnosti iz Italije, prisotni pa so bili tudi nekateri predstavniki slovenskih podjetij.

Italija za slovenska podjetja predstavlja evropsko in svetovno gospodarsko velesilo, zato so napori slovenske vlade usmerjeni v povečanje gospodarskega sodelovanja med državama. Ravno zato, ker sta državi pomembni gospodarski partnerici, je investicijska konferenca v Italiji za Slovenijo izjemnega pomena, je poudarila predsednica vlade RS mag. Alenka Bratušek. »Dosedanji italijanski partnerji Slovenijo prepoznavajo kot privlačno destinacijo za širitev svoje dejavnosti, saj cenijo motivirano delovno silo, jezikovne sposobnosti, dobro davčno okolje, dobro geografsko lego, izvozno orientiranost, inovativnost ter druge dejavnike,« je še dodala. Slovenija bo privatizacijo, ki je po njenih besedah eden od glavnih temeljev okrevanja slovenskega gospodarstva, izvedla s transparentnimi javnimi razpisi, prednost pa bodo imeli strateški partnerji, ki jih zanima dolgoročna prisotnost v državi in ki bodo imeli dobre načrte za podjetje.

Tudi italijanski premier Enrico Letta je v svojem pozdravnem nagovoru izrazil veliko zanimanje Italije za proces privatizacije v Sloveniji.

Boštjan Skalar, v. d. direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija je udeležencem predstavil slovensko poslovno in investicijsko okolje ter podrobneje investicijske projekte, ki jih Slovenija ponuja. Izpostavil je položaj Slovenije kot vozlišča za SVE in JVE ter dostop do znanja in kakovostne delovne sile. »Tuje neposredne investicije so pravo orodje za spodbuditev gospodarske rasti in gospodarske stabilnosti, zmanjšanje brezposelnosti, dvig blaginje ter večjo vpetost Slovenije v mednarodne tokove poslovanja,« je poudaril Skalar in izrazil upanje za nadaljevanje tovrstnih srečanj tudi v prihodnje. V nadaljevanju je član uprave Slovenske odškodninske družbe, Matej Runjak, predstavil proces privatizacije v Sloveniji in na kratko še podjetja, katerih deleže namerava država prodati.

Ob robu konference sta državi podpisali tudi pristopno pogodbo za Expo Milano 2015. Koordinacijo izvedbe slovenske udeležbe na razstavi bo vodila javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z ministrstvi.

Zadnja v nizu investicijskih konferenc, na kateri bo Slovenija predstavljala priložnosti za vlaganja, bo jutri, 10. decembra 2013 potekala v Moskvi.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Italijo je intenzivno in močno razvejeno. Italija predstavlja 3. zunanjetrgovinsko partnerico Slovenije. V letu 2012 je Slovenija v Italijo izvozila za 2.38 milijarde evrov in uvozila za 4.10 milijarde evrov blaga in storitev. V Sloveniji je bilo konec leta 2012 po podatkih Banke Slovenija za 818 milijonov evrov italijanskih investicij, sodeč po bazi GVIN je  v naši državi okoli 1200 podjetij z italijanskim kapitalom, med njimi Intesa Sanpaolo, Cecomp, Diners Club Italia, Fantoni, Fin.Fer , Gruppo Bonazzi – Aquafil, Intersocks, Multigas Est, Safilo, Sogefi in številna druga.Italijani so na prvem mestu med vsemi tujimi turisti po številu prihodov in nočitev, v letu 2012 je Slovenijo obiskalo 414.041 turistov iz Italije, ki so ustvarili so 957.027 nočitev. Med prihodi tujih turistov predstavlja italijanski trg 19,3% delež.