Skip to main content

Začenja se Evropski teden podjetništva

| Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Evropski teden podjetništva je evopska kampanja namenjena spodbujanju podjetništva med mladimi, zaposlenimi ali iskalci zaposlitve, ki se odločajo za samostojno podjetniško pot in obstoječim mikro, malim in srednje velikim podjetjem. Pobudnik Evropskega tedna podjetništva je Generalni direktorat za podjetništvo in industrijo pri Evropski komisiji. Nacionalni koordinator za Slovenijo pa je SPIRIT Slovenija, ki pomaga izvajati skupne naloge te kampanje.

Letošnji podjetniški teden se odvija od 25. do 30. novembra. Posebnost te kampanje je, da poteka v 37 evropskih državah hkrati. Lahko rečemo, da v tem tednu podjetniški duh preplavi Evropo, saj se takrat zvrsti več kot nekaj sto prireditev na temo podjetništva po celi Evropi.

Evropski teden podjetništva spodbuja podjetniški duh, krepi podjetniško kulturo in podjetništvo na sploh. Namreč, mala in srednje velika podjetja so ključni generator delovnih mest v Evropski uniji in tudi v Sloveniji. Zato je potrebno še toliko več pozornosti namenjati spodbujanju podjetniških projektov in podjetniških iniciativ s ciljem iskanja poslovnih priložnosti, ne samo doma temveč tudi v tujini.

Vseevropska kampanja Evropski teden podjetništva 2013 sledi naslednjim ciljem:

  • ponuditi informacije o ukrepih Evropske unije ter na državni in lokalni  ravni za mala in srednje velika podjetja,
  • spodbujati podjetništvo, da bo več ljudi, predvsem mladih, resno razmislilo o podjetništvu, kot o možnosti za ustvarjanje poklicne kariere ter
  • dati priznanje podjetnikom za njihov prispevek k dobrobiti Evropske unije, zagotavljanju delovnih mest, inovacijam in konkurenčnosti na trgu.

Javna agencija SPIRIT Slovenija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, v sklopu evropske kampanje Evropski teden podjetništva, organizira skupaj s podpornimi institucijami za podjetništvo, v naslednjem tednu pestro podjetniško dogajanje. Seznam vseh podjetniških dogodkov, ki se odvijajo v Sloveniji je dostopen tu: http://www.spiritslovenia.si/resources/files/seznam_dogodkov.docx.

SPIRIT Slovenija bo kot nacionalni koordinator Evropskega tedna podjetništva za Slovenijo otvoril podjetniški teden v ponedeljek 25. novembra, v sodelovanju s Kariernimi Centri Univerze v Ljubljani. Prirejamo celodnevni dogodek  z naslovom 3P: »PRIPRAVLJENI NA PODJETNIŠKO POT«.

26. novembra organiziramo Podjetniško tržnico na Gorenjskem. Na Bledu bomo v popoldanskih urah predstavili podporne organizacije podjetništva v regiji in razvojne priložnosti za podjetništvo. Dogodek spremlja v dopoldanskem času tudi predstavitev evropskih programov financiranja v novem finančnem obdobju v organizaciji Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. 

27. novembra bomo podjetniška jadra obrnili proti Primorski. V Kopru se bo odvila Podjetniška tržnica na Primorskem z zanimivo okroglo mizo na temo Pomen internacionalizacije in inoviranja za razvoj malega podjetništva v  regiji.

Podjetniško dogajanje pa bomo zaključili v štajerski prestolnici 28. novembra v Mariboru, kjer bomo v sklopu širšega podjetniškega dogajanja pod krovnim nazivom Prihodnost je v pravi ideji, skupne moči združili z Univerzo v Mariboru in Mariborsko razvojno agencijo.