Skip to main content

Slovenska podjetja zadovoljna z obiskom v Katarju

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Med 9. in 14. novembrom 2013 se je v Katarju v organizaciji Javne agencije SPIRIT Slovenija in Slovensko-katarskega združenja mudilo 23 predstavnikov slovenskih podjetij. Z nafto in zemeljskim plinom bogata država skupaj z ostalimi državami članicami Sveta za sodelovanje v Zalivu slovenskim podjetjem ponuja obilo možnosti za sodelovanje. V času obiska je v Dohi potekal odmeven Slovensko-katarski poslovni forum, člani delegacije pa so se srečali tudi s Slovenci, živečimi v Dohi.

 

Čeprav je blagovna menjava med obema državama zaenkrat še skromna, se v zadnjih letih vztrajno povečuje. Priložnosti za sodelovanje so v vseh sektorjih.

V okviru poslovnega obiska je bil v sredo, 13. novembra 2013, na katarski gospodarski zbornici v Dohi organiziran Slovensko-katarski poslovni forum, ki se ga je poleg slovenske delegacije udeležilo tudi več kot 50 katarskih poslovnežev. S strani SPIRIT Slovenija je bilo udeležencem podrobno predstavljeno slovensko poslovno in investicijsko okolje ter sektorji, ki ponujajo številne priložnosti za skupna poslovna sodelovanja na različnih področjih. Udeležence je med drugim nagovoril tudi generalni direktor zbornice, Remy Rowhany, ki je poudaril, da Katar ponuja vrsto poslovnih priložnosti, še posebej na področju tehnologije, prenosa znanja, partnerstva s katarskimi podjetji ter razvoja malih in srednje velikih podjetij.

Člani delegacije so se udeležili tudi 4. mednarodnega foruma poslovnih žensk v Katarju (Qatar International Business Women Forum), ki velja za enega najpomembnejših dogodkov v celotnem arabskem svetu. Forum, ki se ga je letos udeležilo več kot tisoč ljudi iz 39 držav, je bil stičišče različnih kultur in prostor za izmenjavo mnenj o vlogi žensk v arabskem poslovnem svetu, pa tudi odlična priložnost za spoznavanje in navezovanje stikov. Delegacija je svoj obisk v Dohi sklenila z večernim srečanjem s Slovenci, živečimi v Katarju.

Katar ima tretje največje zaloge zemeljskega plina in je šesti največji izvoznik tega energenta ter prvi v izvozu utekočinjenega zemeljskega plina, presežke od izvoza energentov pa vlaga v diverzifikacjo gospodarstva. Država se je uveljavila kot most med zahodom in islamskim svetom. Katarske oblasti razvijajto tudi finančno središče, ki želi konkurirati regijskima tekmecema Dubaju in Bahrajnu, veliko pa vlagajo tudi v šport in turizem. Priložnosti obstajajo tako na področju energetike in gradnje energetske ter okoljske infrastrukture, nizkih gradenj in opremljanja stavb, na področju strojne opreme, kemičnih, živilskih in jeklarskih prozvodov ter informacijske tehnologije. Veliko obeta tudi sodelovanje na področju zadravstvenih storitev in na področju turizma.