Skip to main content

Različne načine uporabe lesa so na 8. Slovenskem forumu inovacij spoznavale vse generacije

| Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

SPIRIT Slovenija je v okviru 8. Slovenskega foruma inovacij uspešno izvedla dogodek Gradimo z lesom. Dogodek je ena izmed aktivnosti, ki jih agencija izvaja v okviru Akcijskega načrta za povečanje konkurenčnosti gozdno-lesne verige »Les je lep« na področju promocije rabe lesa. Agencija SPIRIT se zaveda, da je razvoj mogoč samo z načrtnim vlaganjem in spodbujanjem ustvarjalnosti med mladimi, zato tudi v okviru promocije lesa svoje aktivnosti namenja vsem generacijam.

Na dvodnevnem dogodku, 12. in 13. novembra 2013, so v okviru 8. Slovenskega foruma inovacij potekale delavnice za otroke iz vrtca »Lesni detektiv« in »Kdo živi tej hiši?«, kjer smo otroke iz vrtcev poučili o uporabi in vrstah lesa, ter jim skozi igro predstavili tudi arhitekturo. Otroci so tako ob koncu delavnice ustvarili vsak svojo leseno hiško iz katerih so na samem kraju dogodka postavili ulico. V delavnice smo vključili otroke iz 65 vrtcev.

Promocija lesa

Organizirali smo tudi delavnice za osnovnošolce in dijake, ki se jih je skupno udeležilo 120 obiskovalcev. Delavnice za osnovnošolce so potekale v treh sklopih. Na delavnici »Les pod mikroskopom in les z barjanskih kolišč«, so otroci spoznavali kako se vrste lesa razlikujejo pod lupo in mikroskopom, kako se les pripravi za takšno opazovanje in kako prepoznamo naše pomembne vrste lesa. »Trdnost in togost lesa« je delavnica, na kateri so udeleženci preizkušali dve pomembnejši lastnosti konstrukcijskih materialov – Trdnost in togost. Na delavnici so s pomočjo upogibnega preizkusa ugotovili ali ima les v vseh smereh enake lastnosti in kako se pomanjkljivosti  lahko odpravi. Kako »Les ogrožajo škodljivci« smo spoznali na tretji delavnici, v okviru katere smo izvedeli tudi kako se lesu podaljša obstojnost in kako lahko dosežemo njegovo vodoodbojnost.

Potekale so tudi predstavitve inovativnih izdelkov v lesu z vidika oblikovanja in podjetništva. Prvi dan so potekale predstavitve treh zmagovalnih projektov študentov arhitekture: Leseni nebotičniki - sanje ali realnost?, kjer so študentje seminarjev Zorec, Glažar in Sadar iz Fakultete za arhitekturo v Ljubljani predstavili projekte, ki so jih ustvarili v sklopu delavnic na Mesecu oblikovanja. Kasneje je Društvo študentov EASA predstavilo paviljon Žužemberk ter projekt Hiška na drevesu, ki sta bila ustvarjena letos na delavnicah v Žužemberku. V sredo pa so potekale predstavitve Luka Ločičnika, ki nam je LL stol prikazal v drugačni luči, Dr, Tomaža Šturma, ki nam je predstavil Lesene oprimke za plezanje in Grege Žaklja, ki nam je predstavil znamko DTWO oz. natančneje linijo Longboardov DTWO.

Promocija lesa na 8. SFI

Oba dneva je potekala tudi delavnica za srednješolce »Naredi sam: lučka iz furnirja«, kjer so srednješolci preizkušali svojo domišljijo in iznajdljivost ter tako ustvarili luči, ki so jih kasneje lahko odnesli s seboj domov. Kulturni program je v torek gostil gledališče Konj: Ajda Ross, ki je izvedel predstavo z lesenimi lutkami »Kroki in prijatelji«, v sredo pa so se tako otroci kot odrasli pod vodstvom Glasbene Matice in Luke Strajnarja preizkušali v igranju na tolkalnem instrumentu Cajon. 

Spremljevalni program so predstavljale tudi razstava zmagovalnih projektov v okviru javnih natečajev za promocijo rabe lesa, ki jih je agencija SPIEIT objavila v septembru, pa razstava študentskih projektov delavnice Leseni nebotičniki - sanje ali realnost?, razstava inovativnih lesenih izdelkov in razstava tehniških in naravoslovnih dni Igrivi les po Sloveniji. Udeležilose ga je 100 študentov.

SPIRIT Slovenija je v okviru konferenčnega programa 8. Slovenskega foruma inovacij organizirala tudi okroglo mizo »Potenciali inovativne rabe lesa«. Vodil jo je predstojnik katedre za lesarstvo dr. Miha Humar, ki je kot svoja sogovornika povabil gosta iz tujine dr. Andreasa Kleinschmit von Lengefelda iz Institut Technologique FCBA in dr. Dennisa Jonesa iz SP-ja ter domače strokovnjake kot so prof. dr. Marko Petrič iz Biotehniške fakultete v Ljubljani, oddelek za lesarstvo, dr. Črtomir Tavzes iz Univerze na Primorskem in doc. Lenko Kavčič iz Centra za arhitekturo. Predstavljene so bile različne možnosti interdisciplinarnega sodelovanja med posameznimi strokovnimi področji ter možni načini financiranja le-teh. Izpostavljena je bila specifična ekonomska situacija v Sloveniji. Razvila se je zanimiva debata, ki je nakazala možnosti nadaljnjega delovanja in sodelovanja.