Skip to main content

Slovenska podjetja na gospodarski zbornici Moskve

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenska podjetja, ki se te dni mudijo v Moskvi v okviru gospodarske delegacije, je danes sprejel Vardanyan Suren O., podpredsednik moskovske trgovinske in industrijske zbornice. Predstavil jim je organiziranost in način delovanja njihove zbornice ter podrobneje orisal gospodarsko sliko današnje Moskve. V nadaljevanju so predstavniki slovenskih podjetij predstavili svoje projekte, s katerimi želijo prodreti na ruski trg oziroma zanje poiskati ruske partnerje, Vardanyan Suren pa jim je pri tem ponudil pomoč zbornice in tudi MIEPA, katere direktor je.

Z delegacijo smo obiskali tudi podpredsednika moskovske trgovinske in industrijske zbornice, g. Vardanyana Suren O., ki je Moskvo s 15 milijoni prebivalcev predstavil kot ogromen trg, na katerem je skoncentriranega 70 do 80 % finančnega kapitala celotne Ruske federacije in je kot tak odlična priložnost za slovenska podjetja.

Slovenskim podjetjem je pri iskanju poslovnih kontaktov ponudil tudi pomoč različnih organizacij, kot sta MIEPA in gospodarska zbornica Moskve, v katero je včlanjenih 1000 moskovskih podjetij. Dejal je, da nepremičnine v Moskvi dosegajo vrtoglave cene. Pričakovali so, da bodo zaradi krize te padle, a so se znižale zgolj za kakšen odstotek ali dva potem pa po pol leta spet začele naraščati. Cena za kvadratni meter  nepremičnine v gradbeni fazi je od 1500 do 3000 dolarjev, največja cena kvadratnega metra nepremičnine pa se ustavi pri 50.000 dolarijih za kvadratni meter.

V Moskvi je zbranih več kot 50 % vseh ruskih bank, 70 do 80 % finančnega kapitala države, mestni proračun pa je težek 55 mrd dolarjev, kar je četrtina celotnega ruskega proračuna. Moskva predstvalja tudi največji logidtični hub (letališča, metroji, cestni promet, …).  V Moskvi je več kot 50 grozdov, večinoma so visokotehnološki grozdi, ki se šele razvijajo. Dnevno po ulicah Moskve vozi 5 milijonov avtomobilov, kar predstavlja veliko težavo. Mesto se ukvarja z reševanjem transportnih težav, veliko denarja se vlaga v izgradnjo tunelov in razvoj metroja – 3 mrd na letni ravni. V približno 5-7 letih nameravajo zgraditi 78 novih metro postaj.

Moskva je v nekaj letih zrasla za dvakrat, imajo več kot 100 miljonov m2 stanovanjskih površin, pripravljajo s ena ureditev več 10 parkov, ter gradnjo in odprtje več kot 10 novih tehnoloških parkov,.  Na moskovski GZS ustanavljajo komisijo za zunanjo trgovino s Slovenijo, ki jo bo vodil Oleg Abramov.

Lani je bilo v RF za 85 mrd investicij, od tega samo 5 mrd neposrdenih investicij. Zato želi država povečati delež le teh, predvsem vabijo investicije v nove tehnologije, obnovljive vire, predelovalno industrijo, finance, trgovino in nepremičnine.