Skip to main content

Slovenija se bo na sejmu DomExpo predstavljala ruskim investitorjem

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V četrtek se v Moskvi prične sejem DomExpo, ki velja za največji mednarodni sejem nepremičnin v Ruski federaciji, namenjen je predstavitvi ključnih nepremičnin in investicijskih projektov. Pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija bo na njem Slovenijo kot primerno lokacijo za investiranje in zanimivo turistično destinacijo predstavljalo osem slovenskih nepremičninskih projektov.

Javna agencija SPIRIT Slovenija se je letos spomladi med 11. in 14. aprilom 2013 v Moskvi prvič aktivno udeležila sejma DomExpo, na katerem je na 18 kvadratnih metrih sejemskega prostora v družbi partnerjev in šestih slovenskih podjetij (Real Biro, d. o. o., Mreža nepremičnin, d. o. o., Fesst, d. o. o., Imos, d. d., Ljubljana, Aba plan, d. o. o., Virtual Media, d. o. o.) uspešno predstavljala Slovenijo. Ker je bilo s strani ruskih podjetij zaznati povečan interes za investiranje v Slovenijo, ustanavljanje podjetij ter kupovanje poslovnih in zasebnih nepremičnin, javna agencija SPIRIT Slovenija nadaljuje z aktivno prisotnostjo na ruskem trgu, ki je tudi eden izmed ključnih trgov za slovenska podjetja v vladnem dokumentu Mednarodni izzivi - MI 2013.

Tako je avgusta letos agencija objavila javno povabilo za nabor in izbor tržno zanimivih investicijskih projektov za skupinsko sejemsko predstavitev na 29. mednarodnem investicijsko-nepremičninskem sejmu DomExpo v Moskvi. Med prijavljenimi je strokovna komisija izbrala osem najbolj zanimivih, ki se bodo med 17. in 20. oktobrom 2013 predstavljali na razstavnem prostoru SPIRIT Slovenija, ki obsega 36 m2. Sejemska predstavitev je organizirana tako, da se bodo predstavljale posamezne regije oziroma različne lokacije Slovenije, ki so za ruske kupce oziroma investitorje najbolj zanimive:

1., 2. in 3. POSTAJA: Ljubljana in   okolica

Duet Lavrica – stanovanjski dvojček (nosilec: Replika   d. o. o.)

Soseska ob potoku Borovnica (nosilec: Stanovanjski   sklad Republike Slovenije, javni sklad)

Poslovno stanovanjski objekt Šumi (nosilec: ŠUMIJEV   KVART d. o. o.)

4. in 5. POSTAJA: Obala

Vila Panaiotopolus (nosilec: Tomos Invest d. o. o.)

Turistično-stanovanjsko naselje Ankaran (nosilec: Erste   group Immorent Ljubljana d. o. o.)

6. POSTAJA: Maribor in Štajerska

Posestvo Herk in Hotel Zarja (nosilec: RCom mednarodna   skupina d. o. o.)

7. POSTAJA: Gorenjska

Mivka Resort & Hotel Bled (nosilec: RCom mednarodna   skupina d. o. o.)

8. POSTAJA: Goriška in Posočje

Alp hotel Bovec (nosilec: Mreža nepremičnin d. o. o.)

Na sejmu se bo po napovedih organizatorjev predstavilo 250 razstavljavcev, dobra polovica podjetij prihaja iz Ruske federacije, druga polovica zasedbe so tuja podjetja iz 40 držav. Sejma se v povprečju udeleži med 8 in 12 tisoč obiskovalcev. Po raziskavi organizatorjev sejma so obiskovalci predvsem ruski kupci nepremičnin kot drugega doma in investitorji; 60 % obiskovalcev namerava kupiti nepremičnino oziroma investirati v projekt v naslednjih 12 mesecih; 80 % obiskovalcev namerava kupiti nepremičnino oziroma investirati v projekt v obdobju do dveh let. Povprečna starost obiskovalcev je 35-40 let; 85 % obiskovalcev se ne udeležuje drugih primerljivih mednarodnih sejmov; 70 % obiskovalcev namerava kupiti nepremičnino oziroma investirati v projekt iz lastnih prihrankov (brez dodatnih virov financiranja). V povprečju obiskovalci kupujejo oz. investirajo v projekte vrednosti 100.000 EUR.

V Ruski federaciji se bo pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija med 16. in 19. oktobrom 2013 mudila tudi delegacija 40 slovenskih podjetij, ki bo 18. oktobra 2013 obiskala razstavni prostor javne agencije SPIRIT Slovenija na sejmu DomExpo.