Skip to main content

Osmerica slovenskih podjetij s SPIRIT Slovenija na eCarTec v Münchnu

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Osmerica slovenskih podjetij se bo skupaj predstavljala na avtomobilskem sejmu eCarTec 2013, ki bo od jutri do četrtka potekal v Münchnu v Nemčiji. Skupinski sejemski nastop slovenskih podjetij organizira Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju s Slovenskim avtomobilskim grozdom GIZ ACS.

 

Sejem eCarTec je namenjen predstavitvi izdelkov in tehnologij s področja vozil na električni pogon, infrastrukture za e-mobilnost, tehnologij za shranjevanje električne energije, tehnologij za pogonska sredstva, inženiringa in poddobaviteljev. V letu 2012 se je na sejmu predstavilo 510 razstavljavcev iz 20 držav obiskalo pa ga je več kot 12.000 obiskovalcev.

SPIRIT Slovenija je javno povabilo podjetjem za udeležbo na skupinskem sejemskem nastopu objavil že marca. Na skupnem razstavnem prostoru na 147 kvadratnih metrih razstavne površine v hali A6 se bodo predstavila naslednja slovenska podjetja:

Letrika d. d.

Hidria Rotomatika d. o. o.

Kolektor Group d. o. o.

Iskra ISD-Storitve d. o. o.

Oprema Ravne d. o. o.

Iskratel d. o. o.

Siliko d. o. o.

Etrel d. o. o.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sejem eCarTec je za slovenske avtomobilske dobavitelje zanimiv, ker električna mobilnost predstavlja eno od treh strateških prioritet Evropske unije, kar je razvidno iz celovite iniciative za zelena vozila (Green Car Initiative). Gre za ključni sejemski dogodek v tem segmentu avtomobilske industrije, na katerem slovenska podjetja pričakujejo poglobitev sodelovanja z obstoječimi partnerji ter vzpostavitev novih povezav, prav tako bo sejem priložnost za oceno položaja podjetij v primerjavi z globalno konkurenco na tem področju. Miha Levstek, direktor odjetja Etrel, d. o. o. vidi prednost takšnega načina nastopa slovenskih podjetij na sejmih v tujini predvsem v »manjših stroških, enostavnejši logistiki in podpori javne agencije pri sami organizaciji. Na sejmu smo prisotni drugič, pričakujemo pa posle in kontakte, saj sejem pokriva elektromobilnost in prav tu se želimo predstaviti.«

»Od sejma, na katerem smo prisotni že od leta 2011 pričakujemo tako posle kot kontakte, predvsem pa priložnost za rast na trgu e-mobilnosti, ki jo vključujemo v našo razvojno strategijo. In ta sejem eCarTec je pravi naslov za to področje in nove kontakte oz projekte,« poudarja Alenka Kravos iz podjetja Letrika d. d. Prednosti skupnega nastopa vidijo predvsem v sinergiji njim podobnih podjetij, s katerimi bi skupaj nastopali na novih sejmih, ki jih še niso vključevali v trženje. Obenem želijo preveriti kredibilnost in potencial sejma za njihov tržni pristop in morebitni kasnejši samostojni nastop, ob tem pa pričakujejo tudi podporo SPIRIT Slovenija.

Goran Ognjenović iz podjetja Oprema Ravne d. o. o. od si obiska na sejmu obeta nove kontakte potencialnih strateških in poslovnih partnerjev, pregled konkurence in ponudbe ter tehnologije nastopajočih. Skupni nastop podjetij pod eno streho pozdravlja, kot prednosti tega pa izpostavlja nižje stroške stojnice in samega nastopa za podjetje, širšo ponudbo produktov na eni stojnici in sklepanje novih poznanstev s slovenskimi podjetji iz sorodne branže.

Javna agencija SPIRIT Slovenija (prej JAPTI) že vrsto let uspešno organizira skupinske predstavitve slovenskega gospodarstva na sejmih v tujini. V letošnjem letu je bilo uspešno izvedenih že 12 takšnih predstavitev, novembra pa bodo še skupinske predstavitve slovenskega gospodarstva na 51. Mednarodnem sejmu pohištva, opreme in notranje dekoracije, ki bo med 11. in 17. novembrom 2013 v Beogradu, sejmu električne mobilnosti in avtomobilske industrije EVS27, ki bo med 17. in 20. novembrom 2013 v Barceloni, sejmu navtične industrije in navtične opreme METS, ki bo med 19. in 21. novembrom 2013 v Amsterdamu in sejmu avtomatike, procesnih krmiljenj in elektronike SPS- IPC – Drives, ki bo v Nürnbergu med 26. in 28. novembrom ter sejmu umetnostne obrti AF – L 'Artigiano in Fiera, ki bo med 30. novembrom in 8. decembrom potekal 2013 v Milanu.

*