Skip to main content

Delegacija s Kosova prišla na izmenjavo izkušenj in dobrih praks

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Prejšnji teden je Javno agencijo SPIRIT Slovenija obiskala 7-članska delegacija s Kosova, v kateri so bili predstavniki tamkajšnje nacionalne in regionalnih agencij za spodbujanje podjetništva in investicij. Namen dvodnevnega študijskega obiska je bila izmenjava izkušenj in dobrih praks na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, izkušnje SPIRIT Slovenija s programom vavčerskega svetovanja in usposabljanja ter izzivi pri združevanju treh agencij v eno.

Predstavnike kosovske delegacije sta na SPIRIT Slovenija sprejela dr. Zoran Stamatovski, MBA iz sektorja za spodbujanje internacionalizacije in tujih neposrednih investicij in Irena Meterc s sektorja za spodbujanje podjetništva, inovativnosti in tehnološkega razvoja.

Dr. Zoran Stamatovski, MBA jim je predstavil aktivnosti SPIRIT Slovenija tako pri pomoči slovenskim podjetjem pri internacionalizaciji njihovega poslovanja, kot tudi pri privabljanju tujih neposrednih investicij, marketinške prijeme in promocijska orodja (brošure, spletne strani, sejmi, …), ki jih pri tem uporabljajo, še posebej podrobno pa javni razpis za spodbujanje tujih neposrednih investicij, ki ga SPIRIT Slovenija (katerega dele je tudi nekdanji JAPTI) izvaja že od leta 2007. Predstavnike delegacije pa so zanimale tudi izkušnje agencije pri procesu združitve treh agencij v eno, saj se na Kosovu obeta podobna zgodba, in sicer združitev agencije za razvoj podjetništva in agencije za spodbujanje investicij. Irena Meterc jim je podrobno predstavila program vavčerskega svetovanja in usposabljanja, ki ga je javna agencija SPIRIT Slovenija izvajala od leta 2002, ga vmes vsebinsko in izvedbeno nadgradila, hkrati pa opozorila tudi na slabosti sistema in možnosti za njegovo izboljšavo.

Več informacij