Skip to main content

V Ruski federaciji obilo priložnosti za slovenska podjetja

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Danes se je v prostorih Generalnega Sekretariata Vlade RS v organizaciji javne agencije SPIRIT Slovenija uspešno zaključil seminar Kako poslovati z Rusko federacijo, ki se ga je udeležilo več kot 100 predstavnikov slovenskih podjetij.

Trenutek za vstop na ruski trg je idealen, saj gre za hitrorastoči trg z izjemnim potencialom in s priložnostmi v vseh gospodarskih panogah, vendar pa se je pri sklepanju poslov treba oborožiti s potrpežljivostjo in vztrajnostjo, spoznati specifiko trga, veliko prednost pa predstavlja tudi znanje ruskega jezika.

Seminarja Kako poslovati z Rusko federacijo v organizaciji javne agencije SPIRIT Slovenija se je udeležilo več kot 100 predstavnikov slovenskih podjetij.

Seminar je bil namenjen tako podjetjem, ki že poslujejo s to državo, kot tudi tistim, ki to šele nameravajo, njegov osnovni namen pa je bil informirati slovenska podjetja o pomenu znanja ruskega jezika, o kulturi, tradiciji in poslovnih navadah ruskih poslovnih partnerjev, ter seveda o priložnostih in pasteh, ki jih skriva 142 milijonski ruski trg.

V svojem uvodnem nagovoru je Boštjan Skalar, v. d. direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija poudaril, da je »Ruska federacija teritorialno največja država na svetu s tržno orientiranim in globalno povezanim gospodarstvom, ki temelji na neizčrpnih virih naravnih bogastev ter predstavlja veliko priložnost za slovenska podjetja. Zato je tudi eden od šestih prioritetnih trgov za slovenska podjetja, na katerih naša agencija v letošnjem letu izvaja pospešene aktivnosti na podlagi dokumenta MI 2013.« Ruska federacija v zadnjih desetih letih povečuje blagovno menjavo na svojih glavnih izvoznih in uvoznih trgih, zato je po njegovih besedah med državama obilo priložnosti za gospodarsko sodelovanje, tako za slovenski izvoz, kot za ruska vlaganja pri nas.

Ob izkazanem interesu slovenskih podjetij bo javna agencija SPIRIT Slovenija jeseni organizirala izhodno gospodarsko delegacijo v Moskvo. V času od 16. do 20. oktobra 2013 se bodo slovenska podjetja v Moskvi v okviru poslovnega in investicijskega foruma ob nepremičninskem sejmu Dom Expo 2013 in razstavi industrijskega oblikovanja "Silent Revolutions", ki ju financira naša agencija preko Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, srečala s svojimi potencialnimi bodočimi poslovnimi partnerji iz Ruske federacije.

Več