Skip to main content

Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti mesto nižje

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenija je na lestvici svetovne konkurenčnosti za 2013, ki jo objavlja švicarski inštitut za razvoj menedžmenta (IMD), med 60 državami, ki sodelujejo v tej raziskavi, zasedla 52. mesto, so na današnji novinarski konferenci pojasnili sogovorniki.

Razlogi za to so vključitev nove države, Latvije, na lestvico, pa tudi krčenje gospodarstva, nizka učinkovitost vladnih ukrepov in nizka podjetniška aktivnost ter nižja izvozna aktivnost v lanskem letu, so na predstavitvi rezultatov padec za eno mesto v primerjavi z lani pojasnili sogovorniki. Se pa Slovenija zelo visoko, na kar 3. mesto, uvršča pri podsklopu postopki ustanovitve podjetja ter število dni za ustanovitev novega podjetja (11. mesto).

»Kar zadeva globalno konkurenčnost, na vrhu lestvice še vedno kraljujejo ZDA, razlogi so predvsem v njihovi tehnološki inovativnosti, močni vlogi ameriških multinacionalk v svetovnem gospodarstvu in konsolidaciji finančnega sistema. Največji skok naprej na lestvici pa je v primerjavi z lani uspel Združenim arabskim emiratom, ki so iz 16. pristali na 8. mestu, kar zadeva države BRICS, pa je bilo zaznati napredovanje Rusije in Kitajske ter nazadovanje Indije, Brazilije in Južne Afrike. Švica, Švedska in Nemčija, ki so se uvrstile med prvo deseterico, se odlikujejo po izvozni usmerjenosti predelovalne industrije, razpršeni ponudbi proizvodov in storitev, fiskalni disciplini in pomembnem deležu MSP,« je pojasnil prof. dr. Peter Stanovnik z Inštituta za ekonomska raziskovanja (IER).

Javna agencija SPIRIT Slovenija se je letos ponovno odločila, da sofinancira projekt raziskave slovenske konkurenčnosti po metodologiji švicarskega inštituta za razvoj menedžmenta IMD. »Za to smo se odločili, ker omenjena raziskava spremlja kratkoročno investicijsko privlačnost države in s tem privlačnost poslovnega okolja tudi za prihod tujih neposrednih investicij (TNI). Poleg tega je z vidika položaja Slovenije, njene konkurenčnosti in bazične privlačnosti za TNI v globalnem svetu pomembno, da Slovenija preverja svojo uvrstitev na svetovno najbolj prepoznavni lestvici konkurenčnosti, ne nazadnje pa raziskava pokaže tudi, kako se uvrščajo nam konkurenčne lokacije,« je na včerajšnji predstavitvi poudaril mag. Matej Skočir, vodja sektorja za spodbujanje internacionalizacije in tujih neposrednih investicij.

Več