Skip to main content

Arhiv novic 2015

Novice o aktualnih aktivnostih in novostih s področij dela SPIRIT Slovenija:

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Zimske olimpijske igre v Pekingu 2022 priložnost za slovenska podjetja

V Suzhou na Kitajskem je med 22. in 27. novembrom 2015 v okviru kontaktnega mehanizma China – CEEC 16+1 potekalo srečanje predsednikov vlad Srednje in Vzhodne Evrope s Kitajsko. Ob robu dogodka, ki je letos prvič potekal na Kitajskem, je potekal tudi 5. ekonomsko-poslovni forum predstavnikov povezave, ki sta se ga udeležila mag. Gorazd Mihelič, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija in Tanja Drobnič, ki na agenciji vodi aktivnosti povezane s kitajskim trgom.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Posebno evropsko priznanje Mestni občini Koper

Včeraj so v okviru skupščine malih- in srednje velikih podjetij (SME Assembly) v Luksemburgu podelili prestižne nagrade najboljšim projektom iz 31 držav. Slovenija je na podlagi izbora na nacionalni ravni prek Javne agencije SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo kot nacionalnega predstavnika nominirala projekt Mestne občine Koper, ki ga je predlagala GZS Podjetniško trgovska zbornica. Priznanje za projekt sta prevzeli Jana Tolja iz Mestne občine Koper in mag. Vida Kožar, direktorica GZS Podjetniško trgovske zbornice.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

10. Slovenski forum inovacij zaprl svoja vrata

V Športnem centru HIT v Šempetru pri Gorici se je danes zaključil 10. Slovenski forum inovacij. V dveh dneh si je razstavo 45 najboljših inovacij ogledalo več kot 600 obiskovalcev, v raznoliko zasnovanem programu se je odvilo več kot 23 predavanj in okroglih miz, pred poslušalci pa se je zvrstilo več kot 40 strokovnjakov, inovatorjev, podjetnikov, predstavnikov podpornega okolja in mednarodnih organizacij.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Najboljši tuji investitorji so Sogefi Filtration, Optotek, Willy Stadler in Schenker

Javna agencija SPIRIT Slovenija je tudi letos podelila priznanja za najboljše tuje naložbenike, ki so v preteklem letu ustvarili izjemne rezultate ter prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva. Nagrado Invest Slovenia FDI Award so na večerni prireditvi v Stari mestni elektrarni v Ljubljani prejela štiri podjetja: Sogefi Filtration, d. o. o. v kategoriji zaposlovalec in investitor v regiji; Optotek, d. o. o. v kategoriji uspešni poslovni rezultati ter razvojna naravnanost podjetja; Willy Stadler, d. o. o. v kategoriji dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost podjetja ter Schenker, d. d. v kategoriji logistični center (hub).

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Razglašene najboljše inovacije 10. Slovenskega foruma inovacij

S slavnostno razglasitvijo najboljših inovacij uspešno zaključil prvi dan 10. Slovenskega foruma inovacij. Lucky3in1 je najboljša inovacija v kategoriji posameznikov ali skupine posameznikov; Robotsko plovilo za zaznavanje in kontrolo cianobakterij je najboljša inovacija v kategoriji mikro podjetij; v kategoriji malih podjetij je najboljša inovacija Subglider ter v kategoriji srednjih in velikih podjetij je najboljša inovacija Razvoj visokoogljičnega jekla X120Mn12 po postopku kontinuiranega litja. Posebno priznanje za inovaciji z družbenim učinkom sta prejeli inovaciji Robotsko plovilo za zaznavanje in kontrolo cianobakterij in Leseno okno ReWin.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Na navtičnem sejmu METS v Amsterdamu tudi 14 slovenskih podjetij

Na 28. sejmu navtične industrije in opreme METS (Marine Equipment Trade Show), ki bo med 17. in 19. novembrom 2015 potekal v Amsterdamu, bo pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija na skupnem razstavnem prostoru svoje izdelke in storitve predstavljalo 14 slovenskih podjetij. Sejem velja za največji in najpomembnejši sejem za navtično opremo in opremo marin na svetu, letos na njem pričakujejo več kot 22.000 obiskovalcev.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V sredo zvečer bodo znani najboljši tuji investitorji leta

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo tudi letos podelila nagrade najboljšim tujim naložbenikom v Sloveniji (Invest Slovenia FDI Award), ki so v preteklem letu ustvarili izjemne rezultate ter prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva. Na dogodku, ki bo v sredo, 18. novembra 2015, ob 20. uri v Stari mestni elektrarni v Ljubljani, bodo nagrade Invest Slovenia FDI Award podeljene najboljšim v naslednjih štirih kategorijah: zaposlovalec in investitor v regiji, uspešni poslovni rezultati ter razvojna naravnanost podjetja, dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost podjetja ter logistični center (hub).

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija skupaj s petimi podjetji na Kitajskem investicijskem forumu 2015 v Pragi

V Pragi je med 9. in 11. novembrom 2015 v okviru kontaktnega mehanizma 16+1, China-CEEC, potekal Kitajski investicijski forum (China Investment Forum (CIF)) 2015, na katerem je našo državo pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija zastopalo tudi pet slovenskih podjetij, ki so potencialnim investitorjem uspešno predstavili svoje investicijske projekte.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Pred vrati jubilejni 10. Slovenski forum inovacij

Še nekaj dni nas loči do jubilejnega, 10. Slovenskega foruma inovacij, ki bo 17. in 18. novembra 2015 pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja potekal v Športnem centru HIT v Šempetru pri Gorici. Rdeča nit letošnjega dogodka, ki se iz razstave invencij in inovacij spreminja v mednarodno srečanje podjetnikov in investitorjev, je reinovacija, nujnost nenehnega inoviranja in prilagajanja na spremembe v okolju kot recept za dolgoročni uspeh.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

SPIRIT Slovenija, MGRT in društvo Tretaroka skupaj s partnerji pripravljajo »Oblikovalsko inovacijski izziv z javnim sektorjem«

Javna agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in društvo Tretaroka v seriji promocijskih aktivnosti spodbujanja povezovanja gospodarstva s kreativnimi industrijami skupaj z ostalimi partnerji organizirajo dogodek Oblikovalsko inovacijski izziv z javnim sektorjem. Dogodek, ki bo potekal 19. in 20. novembra 2015 v Ljubljani, predstavlja tretjega v nizu Design Biotop dogodkov in se navezuje na uporabnost oblikovanja v reševanju kompleksnih problemov znotraj specifičnih okolij kot je javna uprava.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

V trajnostnem gradbeništvu veliko izzivov in priložnosti za prihodnost

Trajnostna gradnja izboljša počutje in zdravje ter poveča učinkovitost ljudi, je ekonomsko upravičena, zmanjšuje tveganja in prek nižjih stroškov lastništva prinaša tudi neposredne gospodarske koristi, je bilo slišati včeraj na konferenci Priložnosti v trajnostnem gradbeništvu, ki je potekala v Ljubljani. Konferenca je prikazala prednosti celovitega pristopa k trajnostnemu gradbeništvu, ki upošteva širši spekter ukrepov pri financiranju, načrtovanju, izgradnji, upravljanju in vzdrževanju nepremičnin.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Z oblikovanjem do večje konkurenčnosti slovenske pohištvene industrije

Slovenija se uvršča med države z velikim lesnim potencialom, potrebujemo pa nove poslovne modele, ki bodo med seboj povezali lesno industrijo in oblikovalsko stroko ter omogočili ustvarjanje izdelkov z visoko dodano vrednostjo in vrhunskim dizajnom, s čimer bo slovenska pohištvena industrija ponovno doživela razcvet, je bilo včeraj slišati na okrogli mizi Z oblikovanjem do višje dodane vrednosti v pohištveni industriji, ki je v organizaciji SPIRIT Slovenija potekala v okviru Meseca oblikovanja.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešna predstavitev slovenskih podjetij in izdelkov pri predstavnikih večjih italijanskih trgovskih verig

Včeraj je pod okriljem SPIRIT Slovenija v Ljubljani potekal Dan slovenskih dobaviteljev, na katerem se je 10 predstavnikom italijanskih trgovskih verig predstavilo 21 izbranih podjetij slovenske živilsko predelovalne industrije. Italijanska stran je po izvedenih predstavitvah posameznih podjetij izrazila velik interes za vključitev slovenskih izdelkov v svoj prodajni program.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešna predstavitev slovenskih investicijskih projektov nemški poslovni javnosti

Včeraj se je v Münchnu zaključil največji evropski investicijsko-nepremičninski sejem EXPO REAL 2015. Na njem se je pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija na 88 kvadratnih metrih razstavnega prostora predstavilo tudi sedem tržno najbolj zanimivih slovenskih projektov, agencija je pripravila tudi izjemno odmeven promocijski dogodek turistične predstavitve Podravja, Slovenija pa se je predstavila tudi na forumu o investicijskih lokacijah jugovzhodne Evrope.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Goriška in jaroslaveljska regija krepita sodelovanje

Več kot 50 udeležencev poslovnega foruma, ki je v okviru obiska delegacije gospodarstvenikov iz ruskega Jaroslavlja danes potekal v Novi Gorici, je prisluhnilo predstavitvi razvojnih in investicijskih potencialov dveh regij, goriške in jaroslaveljske. Ob robu foruma so potekali tudi individualni pogovori med slovenskimi in jaroslaveljskimi podjetji, med katerimi je bilo zaznati velik interes za skupna sodelovanja.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Številne priložnosti za krepitev poslovnega sodelovanja med slovenskimi in jaroslaveljskimi podjetji

Jaroslaveljska regija je zelo zainteresirana za povezovanje in sodelovanje s slovenskim gospodarstvom, je na današnji okrogli mizi na temo spodbujanja sodelovanja med slovenskimi in jaroslaveljskimi podjetji, poudaril Andrej Zolotovskij, direktor urada za investicijsko politiko jaroslaveljske regije. Dogodka, ki je potekal v okviru tridnevnega obiska 12-članske delegacije gospodarstvenikov iz ruskega Jaroslavlja, se je udeležilo več kot 40 slovenskih podjetij, ki so imela v popoldanskem času poslovne pogovore s člani delegacije.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Pod okriljem SPIRIT Slovenija na sejmu EXPO REAL 2015 tudi slovenski investicijski projekti

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo tudi letos prisotna na največjem evropskem investicijsko-nepremičninskem sejmu EXPO REAL 2015 v Münchnu. Med 5. in 7. oktobrom 2015 bo na svojem razstavnem prostoru v osrednji hali B2 skupaj z nosilci izbranih projektov tujim investitorjem predstavljala različne investicijske priložnosti v Sloveniji. Vzporedno s predstavitvijo bo agencija pripravila tudi investicijski seminar in promocijski dogodek turistične predstavitve Podravja.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Prvi startup vikend za šolnike v Sloveniji požel val navdušenja med udeleženci

V nedeljo se je uspešno zaključil prvi vikend podjetnosti za učitelje, profesorje in vodstva osnovnih ter srednjih šol, ki ga je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija. Prvega tovrstnega dogodka pri nas, ki je nastal po vzoru podobnih dogodkov iz tujine in s katerim agencija orje ledino na tem področju, se je udeležilo 30 pedagoških delavcev. Ti so pod strokovnim vodstvom izkušenih domačih in tujih podjetniških mentorjev ter z uporabo sodobnih orodij in pripomočkov na lastni koži preizkušali razvoj podjetne ideje.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešen obisk slovenskih avtomobilskih dobaviteljev v Italiji

Včeraj se je v Slovenijo vrnila delegacija podjetij slovenske avtomobilske dobaviteljske industrije, ki se je pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija in Slovenskega avtomobilskega grozda (GIZ ACS) med 23. in 25. septembrom 2015 mudila na obisku v Italiji. V tem času si je ogledala proizvodnjo in muzej vozil Ferarri v Maranellu, obiskala razvojni center in proizvodnjo podjetja CECOMP SPA, razvojni center FIAT (CRF), znanstveni in tehnološki park Kilometro Rosso ter vodilnega italijanskega dobavitelja 1. reda, podjetje Brembo, imela poslovna srečanja z italijanskimi podjetji ter se na EXPO Milano 2015 v slovenskem paviljonu srečala s slovensko generalno komisarko.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

SPIRIT Slovenija pripravlja prvi start up vikend za učitelje, profesorje in vodstva šol v Sloveniji

Javna agencija SPIRIT Slovenija organizira prvi vikend podjetnosti za učitelje, profesorje in vodstva šol, ki bo potekal od 25. do 27. septembra 2015 v Ljubljani. Na njem bodo udeleženci pridobili lastno izkušnjo pri razvijanju njihove podjetniške ideje in njeni implementaciji na trg, s tem pa lažje spodbujali mlade pri razvoju ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti. Gre za prvi tovrstni dogodek v Sloveniji, ki je nastal po vzoru podobnih dogodkov iz tujine, kjer so programi usposabljanja učiteljev za dvig podjetnosti v izjemnem porastu. Zaradi velikega povpraševanja bosta predvidoma izvedena še dva start up vikenda, prvi med 22. in 24. oktobrom 2015 ter drugi med 5. in 7. novembrom 2015, prijave so v teku.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenskim podjetjem predstavljene možnosti vstopa v nabavno verigo skupine BMW

Javna agencija SPIRIT Slovenija je v sodelovanju s Slovenskim avtomobilskim grozdom (ACS), BMW Group in BMW Group Slovenija organizirala video konferenco za slovenska podjetja iz avtomobilskega sektorja. Na dogodku so udeležencem predstavili zahteve in standarde, ki jih ima BMW do dobaviteljev ter koncept poslovnega dogodka »Dan slovenskih dobaviteljev« na sedežu BMW v Münchnu, ki ga SPIRIT Slovenija skupaj s partnerji pripravlja 10. marca 2016.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Uspešno zaključeno usposabljanje učiteljev in profesorjev za spodbujanje podjetnosti pri mladih

Javna agencija SPIRIT Slovenija izvaja vrsto aktivnosti v okviru programa Spodbujanje ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti med mladimi. Danes se uspešno zaključuje zadnja od petih delavnic za učitelje in profesorje, na katerih so se usposabljali po metodologiji izbirnega predmeta Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti. Skupaj je na delavnicah, ki jih je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, sodelovalo 150 udeležencev.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenski izdelki in vina navdušili kupce v prestižni veleblagovnici KaDeWe v Berlinu

Z jutrišnjim dnem se v Berlinu zaključujejo Slovenski dnevi, ki so se med 7. in 19. septembrom 2015 odvijali v tamkajšnji prestižni veleblagovnici KaDeWe, in poželi veliko zanimanja med nemškimi kupci. To je bila največja predstavitev slovenskih prehrambnih izdelkov in vin na severnem delu Nemčije doslej, ki jo je pripravila Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo na pobudo Veleposlaništva RS v Berlinu in s pomočjo predstavništva STO v Münchnu.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Gospodarskemu ministru Združenih arabskih emiratov predstavljeni slovenski investicijski projekti

V okviru obiska ministra za gospodarstvo Združenih arabskih emiratov Sultana Bin Saeed Al Mansoorija, ki se je v Sloveniji mudil na povabilo ministra Zdravka Počivalška, so potekali tudi pogovori o možnostih gospodarskega sodelovanja med državama. Mag. Gorazd Mihelič, v. d. direktorja Javne agencije SPIRIT Slovenija je članom delegacije iz ZAE podrobneje predstavil slovensko poslovno in investicijsko okolje.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRITov poslovni dan na MOS v znamenju podjetništva, internacionalizacije in sodelanja

Današnjega dogodka, ki ga je v okviru 48. Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti 2015 organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, se je udeležilo 140 udeležencev. Podrobneje so jim bile predstavljene storitve za spodbujanje podjetništva in internacionalizacije, ki jih ponuja agencija, dobili so vpogled v poslovne priložnosti ameriškega in kanadskega trga, podeljene pa so bile tudi nagrade natečaja za najboljši prostor podjetniškega sodelanja (coworking) v Sloveniji.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Skupni nastop na sejmu 100%Design korak naprej k večji prepoznavnosti slovenskega oblikovanja

»S skupno predstavitvijo slovenskih podjetij na sejmu 100 % Design želimo storiti pomemben korak naprej k večji prepoznavnosti slovenskega oblikovanja v tujini ter ga ustrezno pozicionirati na zemljevidu svetovnega oblikovanja.« To je na današnji novinarski konferenci poudaril Matej Feguš, direktor podjetja Donar, ki se bo pod okriljem SPIRIT Slovenija skupaj s še osmimi podjetji med 23. in 26. septembrom 2015 predstavljalo na prestižnem oblikovalskem sejmu v britanski prestolnici.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Novinarska konferenca ob nastopu slovenskih podjetij na sejmu 100% Design v Londonu

Konec septembra se bo v Londonu pričel sejem 100% Design, namenjen predstavitvi industrijskega oblikovanja, interierjev in sorodnih vsebin, na katerem se bo pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija skupaj predstavljalo devet slovenskih podjetij. Nastop na prestižnem oblikovalskem sejmu predstavlja pomemben korak k povečanju prepoznavnosti slovenskega oblikovanja kot celote na tujih trgih. V torek, 9. septembra 2015, ob 10. uri bo novinarska konferenca na sedežu SPIRIT Slovenija na Verovškovi ulici 60.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Sedež Javne agencije SPIRIT Slovenija odslej na Verovškovi ulici 60

Sedež in poslovni naslov Javne agencije SPIRIT Slovenija sta po novem na Verovškovi ulici 60 v Ljubljani. S 1. avgustom 2015 se je v skladu s sklepom Vlade RS iz SPIRIT Slovenija izločil sektor za turizem, ki je pričel delovati kot Javna agencija RS za trženje in promocijo turizma Slovenije, preostala dva sektorja v okviru SPIRIT Slovenija pa kot doslej delujeta na Verovškovi ulici.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Znani prejemniki priznanj in denarnih nagrad Javnega natečaja za podelitev denarne nagrade in priznanja najboljšim ponudnikom prostorov podjetniškega sodelanja v Republiki Sloveniji

Javna agencija SPIRIT Slovenija je objavila prejemnike priznanj in denarnih nagrad Javnega natečaja za podelitev denarne nagrade in priznanja najboljšim ponudnikom prostorov podjetniškega sodelanja v Republiki Sloveniji »Najboljši prostor podjetniškega sodelanja v Sloveniji 2015« (Slovenian Best Coworking Space Award 2015). Slavnostna podelitev priznanj najboljšim ponudnikom prostorov podjetniškega sodelanja bo 10. septembra 2015 na Mednarodnem sejmu podjetnosti in obrti - MOS, v Celju.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija septembra organizira predstavitev slovenskih podjetij in izdelkov v nemški veleblagovnici KaDeWe v Berlinu

Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Veleposlaništvom RS v Berlinu organizira »Slovenska kulinarična tedna« v priznani nemški veleblagovnici KaDeWe. Dogodek bo potekal od 7. do 19. septembra 2015 v Berlinu, podjetja se lahko prijavijo najkasneje do ponedeljka, 27. julija 2015.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešni Dnevi EU – Japonska na EXPO Milano 2015

Javna agencija SPIRIT Slovenija je med 9. in 10. julijem 2015 organizirala izhodno delegacijo slovenskih podjetij na Dneve EU - Japonska, ki so potekali v Milanu v okviru svetovne razstave EXPO 2015. V okviru dogodka je bila organizirana konferenca o možnostih poslovnega sodelovanja med EU in Japonsko, B2B sestanki med prijavljenimi podjetji, združenji, inštituti in organizacijami povezanimi z industrijo iz držav EU in Japonske. Udeleženih je bilo 216 podjetij iz različnih sektorjev iz 16 držav, največ iz prehrambne industrije, biotehnologije, kreativne industrije, turizma in drugih povezanih sektorjev.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija podjetjem tudi letos sofinancira stroške udeležbe na mednarodnih sejmih v tujini in stroške izdelave tržnih raziskav na novih tujih trgih

Javna agencija SPIRIT Slovenija slovenskim podjetjem pri vstopu na tuje trge ponuja vrsto pomoči, katerih glavni cilj je zniževanje stroškov vstopa in poslovanja slovenskih podjetij na tujih trgih ter povečanje in geografska razpršitev izvoza. Tako je v petek, 19. junija 2015, v Uradnem listu RS št. 43 in na svojih spletnih straneh objavila dva javna razpisa, s katerima bo podjetjem sofinancirala stroške individualne udeležbe na mednarodnih sejmih v tujini in stroške izdelave tržnih raziskav na novih tujih trgih.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Odprte prijave za Slovensko nagrado za družbeno odgovornost HORUS 2015

Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj s partnerji vabi k prijavi na razpis za Slovensko nagrado za družbeno odgovornost - Horus 2015. Rok za prijavo je 25. september 2015. Razpis je namenjen podjetjem (mikro, majhnim, srednje velikim, velikim, socialnim podjetjem) in zavodom, podjetnikom s slovenskimi koreninami, ki poslujejo v tujini, novinarjem ter ostalim organizacijam in posameznikom, ki delujejo družbeno odgovorno.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenska podjetja pod okriljem SPIRIT Slovenija v Bukarešti spoznavala potencialne poslovne partnerje

Danes se v Bukarešti zaključuje tridnevni mednarodni poslovni forum FUTURALLIA BUCHAREST 2015, namenjen poslovnemu mreženju podjetij iz različnih sektorjev, ki načrtujejo širitev na nove trge ali iščejo nove poslovne partnerje predvsem v Romuniji. Udeležili so se ga predstavniki 235 podjetij iz različnih sektorjev iz 21 držav, ki so v treh dneh opravili 2889 poslovnih sestankov, pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija pa je tam tudi 8 slovenskih podjetij.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

EXPO Milano 2015: Na Dnevih EU – Kitajska tudi 6 slovenskih podjetij

Včeraj so se v Milanu zaključili Dnevi EU – Kitajska, ki so se jih pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija udeležili tudi predstavniki šestih slovenskih podjetij. Skupaj se je dogodka, ki je potekal v okviru svetovne razstave EXPO 2015, udeležilo 400 podjetij, grozdov, raziskovalnih centrov in institucij iz Kitajske in 15 evropskih, v tem času je bilo med udeleženci izvedenih več kot 1400 poslovnih pogovorov.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija vabi k vpisu v najučinkovitejši izobraževalni program za izvozno poslovanje ITM

Javna agencija SPIRIT Slovenija vabi k vpisu v novo generacijo izobraževanja za izvozno poslovanje ITM, ki ga skupaj z ITM Worldwide Foundation in agencijo Business Sweden izvaja že osmo leto zapored. Prijava v program, ki je bil razglašen za najboljši koncept izobraževanja s področja mednarodne trgovine na EU predstavitvi programov Leonardo da Vinci v Maastrichtu, je možna do petka, 19. junija 2015.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti 6 mest višje

Slovenija je na lestvici svetovne konkurenčnosti za leto 2015, ki jo objavlja švicarski inštitut za razvoj menedžmenta (IMD), med 61 državami, ki sodelujejo v tej raziskavi letos zasedla 49. mesto, kar je za šest mest bolje kot lani. V sklopu gospodarske uspešnosti je Slovenija letos poskočila za 10 mest, z 52. mesta na 42, na področju vladne učinkovitosti za štiri mesta na 52. mesto, pri poslovni učinkovitosti za dve mesti na 56. mesto, na področju infrastrukture pa je se je uvrstila mesto nižje, na 33. mesto.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Srečanje mreže evropskih odposlancev za mala in srednja podjetja v Milanu

Med 21. in 22. majem 2015 je v Milanu potekalo srečanje mreže evropskih odposlancev za mala in srednja podjetja, ki sta se ga udeležili slovenska MSP-odposlanka, generalna direktorica Direktorata za podjetništvo, konkurenčnost in tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo dr. Sabina Koleša ter njena namestnica, vodja Sektorja za spodbujanje podjetništva, inovativnosti in tehnologije na javni agenciji SPIRIT Slovenija, Tatjana Dokl.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Mreža častnih konzulov Slovenije v Turčiji podjetjem v pomoč pri sklepanju poslov

Zaradi svojega statusa in mreže poznanstev častni konzuli predstavljajo velik potencial pri krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, je bilo danes izpostavljeno na posvetu z osmimi častnimi konzuli Slovenije v Turčiji, ki se te dni mudijo v Sloveniji. Čeprav se v zadnjih letih gospodarsko sodelovanje med državama krepi, pa je možnosti za poglobitev sodelovanja med obema državama še veliko, med drugim jih ponuja tudi razvoj športne infrastrukture v Turčiji, o čemer je bilo govora na okrogli mizi ob koncu dneva..

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V Indiji in na Kitajskem za slovenska podjetja veliko priložnosti, predvsem na področju čistih tehnologij in v prehrambni industriji

Včerajšnjega seminarja z naslovom »Priložnosti za poslovanje na azijskem trgu – s poudarkom na Indiji in Kitajski,« ki je potekal pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija se je udeležilo 40 predstavnikov iz 35 slovenskih podjetij, ki jih zanima poslovanje na azijskem trgu. Na dogodku so bile predstavljene predvsem priložnosti na področju čistih tehnologij v Indiji in v prehrambni industriji na Kitajskem.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Slovenska MSP odposlanka na srečanju mreže evropskih odposlancev za mala in srednja podjetja v Parizu

V času med 19. in 20. marcem je v Parizu potekalo srečanje mreže evropskih MSP odposlancev, ki sta se ga udeležili slovenska MSP odposlanka, generalna direktorica Direktorata za podjetništvo, konkurenčnost in tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo dr. Sabina Koleša ter njena namestnica, vodja Sektorja za spodbujanje podjetništva, inovativnosti in tehnologije v javni agenciji SPIRIT Tatjana Dokl.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija tudi letos na največjem investicijsko-nepremičninskem sejmu MIPIM 2015 v Cannesu

Javna agencija SPIRIT Slovenija se je tudi v letošnjem letu skupaj z Mestno občino Ljubljana aktivno udeležila mednarodnega investicijsko-nepremičninskega sejma MIPIM, ki je med 10. in 13. marcem 2015 potekal v francoskem Cannesu. Slovenija se je na letošnjem sejmu predstavljala pod sloganom Invest Slovenia & Ljubljana European Green Capital 2016 - Reusing the City. SPIRIT Slovenija je predstavljala Slovenijo kot primerno lokacijo za tuje neposredne investicije ter tudi zanimive investicijske priložnosti.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija pripravlja seminar o priložnostih poslovanja na trgih Indije in Kitajske

Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z EU SME Centrom v Pekingu, EBTC India v New Delhiju in Eurochambres iz Bruslja vabijo slovenska podjetja na seminar »Priložnosti za poslovanje na azijskem trgu – s poudarkom na Indiji in Kitajski.« Seminar bo v torek, 24. marca 2015, od 8.30 ure dalje v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons (Plečnikova dvorana).

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenska podjetja na poslovnem srečanju Forum Agenti Mediterraneo v Neaplju

Na razstavišču Mostra D' Oltremare v Neaplju se jutri prične Forum Agenti Mediterraneo 2015, ki je namenjen iskanju poslovnih partnerjev med ponudniki izdelkov ali storitev na eni ter zastopniki in agenti, ki pokrivajo italijanski trg na drugi strani. V okviru dvodnevnega poslovnega dogodka bodo potekali individualni sestanki med približno 70 sodelujočimi italijanskimi in tujimi podjetij s preko 3000 agenti in zastopniki iz celotne italijanske regije.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenski gospodarstveniki v Bakuju krepijo poslovne vezi

Med 2. in 5. marcem 2015 se na uradnem obisku v Azerbajdžanu mudi predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Mitja Bervar, ki ga spremlja delegacija slovenskih gospodarstvenikov. Delegacija poteka v času Slovenskih dnevov v Bakuju, gospodarstveniki bodo pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija obiskali vrsto azerbajdžanskih podjetij, v času obiska pa bo slavnostno odprt tudi slovensko azerbajdžanski poslovni klub, ki bo deloval pod pokroviteljstvom častnega konzulata Slovenije v Azerbajdžanu.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Na obisku delegacija iz Republike Kosovo

Danes je SPIRIT Slovenija obiskala 16-članska delegacija iz Kosova, ki se je med 2. in 6. februarjem 2015 mudila v Sloveniji. V njej so bili novo izbrani direktorji regionalnih agencij, pet županov kosovskih mest in nekaj predstavnikov EU pisarne iz Prištine. Predstavniki agencije so jim predstavili delovanje agencije in načine sodelovanja s partnerji na lokalni, regionalni in mednarodni ravni ter primere dobrih praks.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Pilotna delavnica programa Izzivi mladim presegla pričakovanja udeležencev

V petek 30. januarja 2015 se je pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija uspešno zaključila prva pilotna delavnica programa Izzivi mladim. Sedem ekip mladih je teden dni pod strokovnim vodstvom reševalo in na terenu preverjalo konkretne izzive sodelujočih podjetij ter jih nato predstavilo predstavnikom podjetij. Sodelujoči mladi in podjetja so delavnice ocenila zelo pozitivno in pozdravila prizadevanja agencije po tovrstnem povezovanju mladih in podjetij.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

SPIRIT Slovenija in nov program Izzivi mladim: prvih osem izzivov podjetij čaka na inovativne rešitve mladih

Javna agencija SPIRIT Slovenija je v okviru projekta Izzivi mladim po uspešno izvedeni pilotni delavnici za podjetja na svoji spletni strani www.mladimsedogaja.si objavila osem izzivov petih podjetij. Agencija k aktivnemu reševanju izzivov vabi dijake, študente, iskalce prve zaposlitve, brezposelne oziroma vse mlade med 15. in 29. letom. Prvi sklop pilotnih delavnic za mlade bo potekal med 22. in 30. januarjem 2015 v Ljubljani, sicer pa se bodo tovrstne aktivnosti sodelovanja podjetij in mladih vrstila skozi vse leto, v vseh regijah. Udeležba je brezplačna, potrebna pa je predhodna prijava na spletni strani.