Skip to main content

Slovensko-bolgarski poslovni forum in srečanje z bolgarskimi podjetji

| Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Pričetek:

Lokacija: Ljubljana, hotel Mons

Konec maja se bo na uradnem obisku v Sloveniji mudil minister za gospodarstvo in energijo Bolgarije Dragomir Stoynev v spremstvu delegacije bolgarskih gospodarstvenikov. Ob tej priložnosti Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Bolgarije (BCCI) organizirata Slovensko-bolgarski poslovni forum in bilateralna srečanja med slovenskimi in bolgarskimi gospodarstveniki. Poslovni forum bo v petek, 30 maja 2014, ob 10. uri v hotelu Mons v Ljubljani.

Dvodnevni obisk bolgarskega ministra za gospodarstvo in energijo, ki v Slovenijo prihaja na povabilo slovenskega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, bo namenjen krepitvi medsebojnih bilateralnih gospodarskih odnosov, saj obstajajo možnosti za poglobitev sodelovanja na številnih področjih. V gospodarski delegaciji, ki bo spremljala bolgarskega ministra bodo podjetja z različnih področij: energetika, IKT, kmetijstvo, prehrambna industrija, turizem, strojegradnja, elektronika, finance, pohištvena industrija, čevljarstvo.

Petkov poslovni forum v ljubljanskem hotelu Mons bosta otvorila Metod Dragonja, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Slovenije in Dragomir Stoynev, minister za gospodarstvo in energijo Bolgarije, sledila bosta nagovora v. d. direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija Tomaža Klemenca in predstavnika gospodarske zbornice Bolgarije ter predstavitev slovenskih ter bolgarskih investicijskih in poslovnih priložnosti, po uradnem delu pa bodo poslovna srečanja med slovenskimi in bolgarskimi podjetji.

Med Slovenijo in Bolgarijo je veliko še neizkoriščenih priložnosti. Skupna blagovna menjava med državama je v letu 2013 dosegla 240,6 mio EUR. Po podatkih Banke Slovenije je bilo v Bolgariji konec leta 2012 za 16,9 mio EUR neposrednih slovenskih investicij. Po podatkih baze Sloexport na takšen ali drugače način z Bolgarijo sodeluje 419 slovenskih podjetij, v Sloveniji pa je po podatkih iz baze GVIN 63 podjetij z bolgarskim kapitalom. Zanimiva področja za poglobitev gospodarskega sodelovanja med državama so IKT, farmacevtsko – kemijska industrija, kmetijstvo, področje okolja in voda, proizvodnja avtomobilskih delov, vlaganja v obnovljive vire energije in turizem.