Skip to main content

Novice

Novice o aktualnih aktivnostih in novostih s področij dela SPIRIT Slovenija:

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Slovenija tudi letos v natečaju za Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva

Več kot 20 milijonov malih in srednje velikih podjetij (MSP) v Evropski uniji, kar pomeni 99 % podjetij, so glavno gonilo gospodarske rasti, inovacij, zaposlovanja in socialnega vključevanja. Cilj Evropske komisije je spodbujati uspešno podjetništvo in izboljšati poslovno okolje za MSP, da bi jim pomagala uresničiti njihov celoten potencial v današnjem globalnem gospodarstvu. Ena izmed pomembnih spodbud Evropske komisije je tudi javni natečaj za Evropsko nagrado za spodbujanje podjetništva.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Uspešno zaključeno spomladansko usposabljanje za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo

Danes se je zaključil spomladanski sklop podjetniških usposabljanj za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo, ki so se odločile, da stopijo na samostojno podjetniško pot. 250 udeleženk je predstavilo svoje poslovne modele ter s tem uspešno zaključilo usposabljanje in pridobilo certifikat, s katerim so upravičene do subvencije za samozaposlitev Zavoda RS za zaposlovanje. Nov sklop tovrstnih usposabljanj bo potekal jeseni.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Vse bolj inovativna in drzna gradnja z lesom postaja resna konkurenca klasični gradnji

Slovenija bi kot majhna in prilagodljiva dežela z lastno lesno surovino zlahka sledila svetovnemu trendu trajnostne lesene gradnje, tudi za najzahtevnejše objekte, je bilo slišati na forumu Bivanje z lesom – SloWOODlife. Ta se je včeraj pred več kot 90 udeleženci odvijal na Ravnah na Koroškem, v mladinskem hotelu Punkl, ki velja za prvi nizkoenergijski mladinski hotel v Sloveniji in je v celoti zgrajen iz lesa. Na njem so strokovnjaki z različnih področij razbijali številne trdno zakoreninjene stereotipe o leseni gradnji.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenski nacionalni paviljon v središču pozornosti na China – CEEC Investment and Trade Expo v Ningbo

Letos se Slovenija na China – CEEC Investment and Trade Expo, ki se je pravkar pričel v Ningbo na Kitajskem, predstavlja pod sloganom »Slovenija – vaša zelena, aktivna in zdrava partnerica«. Na inovativno zasnovanem paviljonu se pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija se predstavlja 148 izdelki 12 slovenskih podjetij s področja živilsko-predelovalne industrije.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

SPIRIT Slovenija tudi v 2017 spodbuja ustvarjalnost, inovativnost in podjetnost med mladimi

Javna agencija SPIRIT Slovenija tudi v letošnjem letu nadaljuje z izvajanjem aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti med mladimi. Tako je pred kratkim objavila Javni razpis za podporo izvajanju dejavnosti s področja spodbujanja ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti v osnovnih in srednjih šolah v šolskem letu 2017/2018 in Javno povabilo osnovnim šolam k sodelovanju pri spodbujanju ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi v šolskem letu 2017/2018. Poleg tega bo agencija v poletnih in jesenskih mesecih izvajala brezplačni program usposabljanja za učitelje, profesorje in študente pedagoških fakultet ter oktobra izvedla delavnico Predstavitev učne metode Doris Korda skozi prakso.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

KLS Ljubno med najboljšimi družinskimi podjetji na svetu

Danes je podjetje KLS Ljubno na svetovnem srečanju družinskega podjetništva v Monacu, ki ga organizira mednarodno podjetje EY (Global Family Business Summit), prejelo nagrado odličnosti za družinsko podjetje. S projektom družinskega podjetništva EY Slovenija povezuje slovenske družinske podjetnike z dobrimi praksami v tujini ter promovira uspešna družinska podjetja, projekt pa že vrsto let podpira tudi javna agencija SPIRIT Slovenija.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

V Portorožu se je pričel 9. industrijski forum inovacij, razvoja in tehnologije IRT 2017

V Portorožu se je danes pričel najpomembnejši strokovni dogodek slovenske industrije, na katerem pričakujejo več kot 500 udeležencev iz Slovenije in tujine. 9. industrijski forum inovacij, razvoja in tehnologijeje kot nacionalni partner podprla tudi javna agencija SPIRIT Slovenija. V dveh dneh se bo udeležencem na strokovni razstavi predstavilo več kot 50 razstavljavcev ter zvrstile predstavitve 67 različnih strokovnjakov

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenija tudi letos na 3. China - CEEC Investment and Trade Expo 2017 v kitajskem Ningbo

V kitajskem mestu Ningbo bo med 9. in 12. junijem 2017 potekal že 3. China – CEEC Investment and Trade Expo 2017, kjer se bo naša država predstavljala pod sloganom »Slovenija – vaša zelena, aktivna in zdrava partnerica«. V okviru nacionalnega paviljona se bo pod okriljem SPIRIT Slovenija s 148 izdelki predstavljalo 13 podjetij s področja živilsko-predelovalne industrije, letošnja osrednja tema dogodka je namreč hrana, slovenski teran Vinakras Sežana pa je bil izbran za letošnje protokolarno vino.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Na zahteven britanski trg s kakovostnim izdelkom in pravo cenovno politiko

Z dobrim izdelkom, poznavanjem trga in razumevanjem poslovne kulture imajo slovenska podjetja veliko možnosti za uspeh na trgu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, je bilo včeraj slišati na delavnici z naslovom Kako uspešno vstopiti in poslovati na britanskem trgu, ki jo je organizirala javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Britansko–slovensko gospodarsko zbornico.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Tudi v letu 2017 delavnice za spodbujanje sodelovanja v mestnih jedrih

Javna agencija SPIRIT Slovenija po uspešni izvedbi 9 regijskih delavnic na temo managementa mestnih središč (MMS) v letu 2016 projekt nadaljuje tudi v letu 2017. Med junijem in novembrom bo tako izvedenih še 6 delavnic in izobraževanj z namenom prenosa dobrih praks na področju oživljanja mestnih jeder preko sodelovanja lokalnih trgovcev in gostincev ter občinskih uprav.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Slovenija med 10 najbolj konkurenčnimi državami po stopnji davka na dobiček

Slovenija je na lestvici svetovne konkurenčnosti za leto 2017, ki jo objavlja švicarski inštitut za razvoj menedžmenta (IMD), med 63 državami, ki sodelujejo v tej raziskavi, letos zasedla enako, 43. mesto kot lani. V sklopu gospodarske uspešnosti je naša država letos pristala na 47. mestu, kar je za 4. mesta slabše kot lani, na področju vladne učinkovitosti je napredovala za tri mesta na 42. mesto, pri poslovni učinkovitosti za pet mest na 48. mesto, in zdrsnila za eno mesto na področju infrastrukture, na 31. mesto. Letos sta bili vključeni dve novi državi, in sicer Saudska Arabija in Ciper.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Predstavitev rezultatov slovenske konkurenčnosti na osnovi objavljenih podatkov iz IMD svetovnega letopisa konkurenčnosti 2017

Javna agencija SPIRIT Slovenija, Inštitut za ekonomska raziskovanja in Ekonomska fakulteta v Ljubljani vabijo na predstavitev rezultatov slovenske konkurenčnosti na osnovi objavljenih podatkov iz IMD svetovnega letopisa konkurenčnosti 2017, ki bo v sredo, 31. 5. 2017, ob 13. uri, v prostorih Centra inovativnega podjetništvan (Trg Republike 2, Ljubljana).

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija zbira predloge podjetij za skupinsko udeležbo na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2018

Javna agencija SPIRIT Slovenija je objavila vabilo podjetjem za posredovanje interesa za skupinsko udeležbo na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2018. Zbrani predlogi bodo podlaga za pripravo programa agencije za skupinske predstavitve slovenskega gospodarstva na mednarodnih sejmih v tujini v naslednjem letu. Rok za zbiranje predlogov se izteče v petek, 8. septembra 2017.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

V Portorožu poteka 5. BNI ADRIA podjetniška konferenca

Danes se v Portorožu pričenja mednarodni dogodek za mreženje, BNI ADRIA podjetniška konferenca. Na dvodnevnem dogodku pričakujejo več kot 240 udeležencev iz 50 različnih panog iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije. V dvodnevnem programu je predvidenih 14 različnih govorcev, med njimi tudi dr. Ivan Misner, ki velja za enega največjih strokovnjakov za poslovno mreženje na svetu.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija objavil dva javna razpisa za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini

Javna agencija SPIRIT Slovenija je maja objavila dva javna razpisa za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2017. Eden pomembnejših razlogov za dva razpisa je v virih financiranja, saj se prvi financira iz integralnih proračunskih sredstev Republike Slovenije in omogoča sofinanciranje že opravljenih sejemskih nastopov, drugi pa je vezan na koriščenje evropskih kohezijskih sredstev in sofinanciranje še neizvedenih sejemskih nastopov.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Pod okriljem SPIRIT Slovenija v ZDA odhaja delegacija pohištvenih podjetij

V nedeljo, 21. maja 2017, v Združene države Amerike pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija odhaja delegacija predstavnikov pohištvenih podjetij. Cilj delegacije je seznanitev s trendi in poslovnimi priložnostmi na ameriškem trgu, osvežitev dobrih poslovnih odnosov s tamkaj živečimi slovenskimi poslovneži ter vzpostavitev novih poslovnih povezav. V času obiska si bo delegacija ogledala tudi sejem sodobnega pohištva in opreme ICFF v New Yorku.