Skip to main content

Novice

Novice o aktualnih aktivnostih in novostih s področij dela SPIRIT Slovenija:

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

SPIRIT Slovenija objavil seznam skupinskih sejemskih nastopov v tujini v letu 2017

Javna agencija SPIRIT Slovenija je na podlagi izraženega interesa slovenskih podjetij pripravila seznam skupinskih predstavitev slovenskega gospodarstva na 12 mednarodnih sejmih v tujini, ki jih bo izvedla v letu 2017. Vabila za posamezne sejme bodo objavljena na spletnih straneh www.izvoznookno.si in www.spiritslovenia.si, kjer je objavljen tudi seznam sejmov.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Objavljen razpis za krepitev kompetenc in inovacijskih potencialov podjetij

SPIRIT Slovenija je danes v Uradnem listu in na svojih spletnih straneh objavil javni razpis »KREPITEV KOMPETENC IN INOVACIJSKIH POTENCIALOV PODJETIJ,« s katerim želi spodbuditi podjetja k izvajanju raziskovalno-razvojnih dejavnostih znotraj podjetja ter prispevati k razvoju novih ali izboljšanih izdelkov, procesov ali storitev z izkazanim tržnim potencialom.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Tuje investitorje v Slovenijo privabljajo predvsem kakovost dela in obseg znanja zaposlenih

Najnovejša raziskava o zaznavah slovenskega poslovnega okolja med tujimi investitorji kaže, da kot ključni prednosti Slovenije tuji investitorji še vedno ocenjujejo kakovost dela in obseg znanja zaposlenih. Kot glavne ovire za vstop na slovenski trg pa navajajo obremenitev dela z davki in prispevki, stroške dela nasploh, obdavčitev dobičkov in dohodka ter davčne postopke. Kljub relativno stabilnim oviram tuji neposredni investitorji v Sloveniji za leto 2017 načrtujejo nadaljnje širitvene aktivnosti v večjem obsegu, kakor so te napovedovali za leto 2016, optimistične so tudi napovedi poslovanja v prihodnjem letu, saj večina načrtuje tako povečanje zaposlovanja kot tudi prodaje.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Na tretjem Gospodarsko arhitekturnem forumu o mali leseni turistični arhitekturi

V Mestu oblikovanja v Ljubljani se je včeraj uspešno zaključil tretji Gospodarsko arhitekturni forum, na katerem je več kot 150 udeležencev prisluhnilo izjemni zasedbi mednarodno uveljavljenih arhitektov ter njihovemu svežemu in inovativnemu pristopu k oblikovanju male lesene turistične arhitekture. Ta namreč izkoristi genius loci posameznega kraja, z njim ne tekmuje, temveč ga poudarja. Je zdrava, topla in privlačna arhitektura, ki je usmerjena v prihodnost, je bilo med drugim slišati na dogodku.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Najboljši tuji investitorji so Novem Car Interior Design, Rosenbauer, Leykam tiskarna in Glovis Europe

Javna agencija SPIRIT Slovenija je tudi letos podelila priznanja za najboljše tuje naložbenike, ki so v preteklem letu ustvarili izjemne rezultate ter prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva. Nagrado Invest Slovenia FDI Award so na večerni prireditvi na Ljubljanskem gradu prejela štiri podjetja: Novem Car Interior Design, d. o. o. v kategoriji najboljši zaposlovalec, Rosenbauer, d. o. o. v kategoriji dolgoročna prisotnost v regiji, Leykam tiskarna, d. o. o. v kategoriji uspešni poslovni rezultati in Glovis Europe GmbH, Podružnica Koper v kategoriji logistični center (hub).

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

V torek zvečer bodo znani najboljši tuji investitorji leta

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo letos že enajstič po vrsti podelila priznanja najboljšim tujim investitorjem v Sloveniji. Na dogodku, ki bo v torek, 15. novembra 2016, ob 20. uri na Ljubljanskem gradu, bodo priznanja Invest Slovenia FDI Award podeljena najboljšim v naslednjih štirih kategorijah: najboljši zaposlovalec; dolgoročna prisotnost v regiji, uspešni poslovni rezultati in logistični center (hub).

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Uspešna predstavitev Slovenije na Svetovnem gospodarskem forumu 2016 v Milanu

Danes se v Milanu zaključuje Svetovni gospodarski forum 2016, ki vsako leto gosti svetovno priznane voditelje in strokovnjake uspešnih mednarodnih korporacij, raziskovalnih inštitutov, univerz in drugih institucij. Na dogodku je Javna agencija SPIRIT Slovenija na svojem razstavnem prostoru predstavljala slovensko poslovno in investicijsko okolje s poudarkom na prednostih Slovenije kot lokacije za tuje neposredne investicije.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Podjetju STRIP’S d. o. o. podeljena nagrada ITM Izvoznik leta 2016

Mednarodni izobraževalni program Vodenje izvoznega poslovanja – International Trade Management™ (ITM), ki poteka pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija je z včerajšnjo svečano podelitvijo diplom v Atriju Stare pošte v Ljubljani uspešno zaključila že deveta generacija slušateljev. Na dogodku je bil simbolično nagrajen tudi ITM Izvoznik leta 2016, podjetje STRIP'S, d. o. o., ki je bil izbran med udeleženci prvih sedmih generacij programa ITM.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Novih 10 slovenskih družinskih podjetij na mednarodnem zemljevidu

Kar 83 % vseh slovenskih podjetij je v družinski lasti. EY Slovenija je ob podpori Javne agencije SPIRIT Slovenija in financerju Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo novembra izdal in predstavil že tretjo knjigo o družinskem podjetništvu v slovenskem in angleškem jeziku, s katero postavlja še 10 uspešnih slovenskih družinskih podjetij na mednarodni zemljevid. Posebna pozornost je namenjena nasledstvu, saj po raziskavah le 30 % družinskih podjetij uspešno nadaljuje s poslovanjem v drugi generaciji družinskih članov.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Znani zmagovalci izbora Najboljše lesene gradnje v letu 2016

Danes zvečer so bile podeljene druge nacionalne nagrade za najboljše lesene gradnje v letu 2016. V kategoriji stanovanjske stavbe sta nagradi prejela Studio Pikaplus, Jana Hladnik Tratnik s. p. za objekt Lesena hiša in SoNo arhitekti za objekt Hiša M, v kategoriji javne stavbe Ravnikar Potokar arhitekturni biro za objekte v naravnem rezervatu Škocjanski zatok in v kategoriji poslovno-industrijski objekti Lamo d. o. o. za poslovno-skladiščni objekt G3 spirits. Podeljena so bila tudi posebna priznanja za dosežke na področju lesene montažne gradnje v Sloveniji, ki so jih prejeli Marles hiše Maribor, Friderik Kager in Lumar IG.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Jutri bodo znani zmagovalci izbora Najboljše lesene gradnje v letu 2016

Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo - Direktorat za lesarstvo vabita na zaključno prireditev in slavnostno podelitev Druge nacionalne nagrade za Naj-leseno gradnjo 2016, kjer bodo razglasili zmagovalce izbora najboljše lesene gradnje v letu 2016. Na prireditvi bodo podeljena tudi posebna priznanja za dosežke na področju lesene montažne gradnje v Sloveniji. Dogodek bo v torek, 8. novembra 2016, ob 18. uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v dvorani Urška.

 Podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj

Oblikovanje je pomemben ključ do uspeha na tujem trgu

Brez dobrega oblikovanja na tujih trgih ni mogoče uspeti, zato morajo slovenska podjetja, ki se ukvarjajo s predelavo lesa temu vidiku nameniti veliko pozornosti, predvsem pa imeti jasno vizijo in staviti na visoko kakovost, se prilagajati kupcem in iskati tržne niše, so poudarili govorci petkove delavnice Kreativni tiri 03, ki ji je prisluhnilo okoli 150 udeležencev.Znanja in izkušenj imamo dovolj, zato lahko s povezovanjem in z vzpostavitvijo blagovnih znamk postanemo ponovno konkurenčni tudi v tujini.

 Internacionalizacija in tuje neposredne investicije

Delovni obisk predstavnice Kaznex Invest na SPIRIT Slovenija

V okviru 3. zasedanja Skupne slovensko-kazahstanske komisije za gospodarsko sodelovanje, ki jo koordimira MZZ in je 20. in 21. oktobra 2016 potekala v Ljubljani, je v četrtek, 20. oktobra 2016 na SPIRIT Slovenija potekal delovni sestanek s predstavnico kazahstanske agencije za investicije, Kaznex Invest, gospo Dinaro Isaabekovo Kuangalijevno, glavno menedžerko službe za korporativni razvoj tej agenciji.